O expoziție dedicată marcării a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România, vernisată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Moldovei (foto)

  • 24 Martie 2022 18:00
O expoziție dedicată marcării a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România, vernisată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Moldovei (foto)

O expoziție care prezintă cele mai importante date istorice, documente și informații despre personalitățile de pe ambele maluri ale Prutului, care au contribuit la Unirea Basarabiei cu România a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Moldovei. Evenimentul este dedicat marcării a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918.

Documente, informații și fotografii-mărturie extrase din Arhivele Naționale ale României despre evenimentele și personalitățile care au contribuit la Marea Unire de la 1918 sunt prezentate într-o expoziție în aer liber. Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală vrea să atragă astfel trecătorii să se informează despre acest eveniment istoric, după cum a declarat directorul Muzeului, Petru Vicol.

”Această expoziție este de fapt o carte de istorie a anului 1918 an în care toate provinciile românești s-au unit și au creat România Mare. Prin această expoziție transmitem u mesaj trecătorului să se oprească și să citească. Pe aceste planșe sunt imprimate documente de arhivă, multe imagini, multe mărturii ale acelei perioade ”

Vizitatorii au ocazia să afle detalii despre constituirea Sfatului Țării, care, întrunit în ședință solemnă la Chișinău, a votat la 27 martie 1918, unirea provinciei românești Basarabia cu România, despre Unirea Transilvaniei și Bucovinei cu Țara-Mamă. Unirea s-a produs acum 104 ani într-un context politic mondial complicat, a amintit ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță

”Acum la rându-ne suntem într-un context istoric poate mai complicat. Nu vreau să fac nici un fel de paralelisme între ceea ce s-a întâmplat și ceea ce se întâmplă acum. Astfel de evenimente (expoziția) au în esență menirea să aducă aminte despre ceea ce a fost. Dacă știm ce a fost, știm cum suntem astăzi și putem să ne proiectăm o viziune, ne putem gândi la ceea ce va fi în viitor”

La evenimentele de la Chișinău, dedicate Unirii Basarabiei cu România, participă  și o delegație din partea Departamentului pentru Relația pentru Republica Moldova, pe care îl conduce Secretarul General de Stat, Adrian Dupu.

”Cum spunea Regele Ferdinant în încheierea telegramei pe care a trimis-o Sfatului Țării la 27 martie 1918, ”Un vis s-a împlinit”. Într-adevăr se împlinea un vis al nostru, al românilor de pretutindeni și începea ceea ce s-a finalizat la 1 decembrie  cu Marea Unire. Mă bucur să fiu astăzi aici. Mă bucur să particip la acest vernisaj. Voi fi la Chișinău în aceste zile și mă bucur să marchez acest eveniment important aici în inima Basarabiei”

Aflarea Basarabiei în componența României au fost foarte importanți pentru  dezvoltarea regiunii, a subliniat istoricul Anatol Petrenco:

”Acești 22 de ani de viață în comun în România întregită a însemnat foarte mult pentru basarabeni. Este vorba despre dezvoltarea economică, dezvoltarea culturală, învățământ. Am avut licee foarte bune și absolvenți ai cărora făceau față la facultățile din străinătate. Cel mai important eu cred că este sporul natural. Noi am avut o creștere a populației ceea ce înseamnă că condițiile de trai erau bune”

Evenimentul a fost însoțit de un recital de poezie și piese muzicale românești, interpretate de Nicolae Jelescu – actor, regizor, ex-director artistic al Teatrului Alexei Mateevici, Viorel Burlacu – compozitor, chitarist, orchestrator și Vlad Ciobanu – mic artist, ce a debutat cu un recital de poezie la concursuri naționale și internaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:7,2 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău