O expoziție dedicată culturii medievale românești scrise a fost inaugurată la Biblioteca Națională

  • 17 Iunie 2021 08:26
O expoziție dedicată culturii medievale românești scrise a fost inaugurată la Biblioteca Națională

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor, a inaugurat expoziția „Cultura românească medievală scrisă”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Veronica Borș, directorul adjunct al instituției a menționat că evenimentul face parte din cea de-a XXX-a ediție a Simpozionului Științific „Valori bibliofile” și este organizat în contextul împlinirii a 500 de ani ai celui mai vechi document scris în limba română - Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521).

Potrivit sursei citate, scopul expoziției este de a valorifica patrimoniul cultural scris din secolele XVI-XVIII, realizate în arealul geografic din spațiul românesc.

În context, Veronica  Cosovan, șefa Secției carte veche și rară, curatorul expoziției a afirmat că aceasta cuprinde 12 compartimente tematice, care oferă prilejul de a cunoaște perioada de aur a culturii medievale scrise române - ”Domnitorii care s-au implicat în promovarea nemijlocită a culturii, care au fost primele genuri literare, conținutul primelor cărți juridice, forma literaturii istorice, cărturarii-clerici și laicii care au contribuit la dezvoltarea culturii scrise pe parcursul secolelor XVI-XVIII, cărțile de cult de o largă circulație în tot arealul românesc”, a subliniat Veronica Cosovan.

Publicul va avea ocazia să facă o incursiune în istoria culturii medievale române scrise, să descopere veritabile opere de artă, mărturii incontestabile ale înțelepciunii, să cunoască istoria circulației cărților românești și importanța lor în spațiul cultural și religios dintre Prut și Nistru.

Expoziția va fi deschisă publicului până la 31 august în spațiul expozițional al Secției carte veche și rară a BNRM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău