O expoziție dedicată Ansamblului Cotroceni a fost vernisată la Casa Scriitorilor din Moldova

  • 02 Decembrie 2019 19:30
O expoziție dedicată Ansamblului Cotroceni a fost vernisată la Casa Scriitorilor din Moldova

Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu” au organizat duminică, 1 decembrie, în Sala cu Oglinzi a Casei Scriitorilor, un moment festiv consacrat Zilei Naționale a României, informează MOLDPRES.

Evenimentul, moderat de Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, a început cu vernisajul expoziției „Ansamblul Cotroceni. Istorie și arhitectură (1679-1989)”. Partea a doua a manifestării a cuprins un recital susținut de tinerii poeți de la noi (Artiom Oleacu, Rodica Gotca, Veronica Ștefăneț, Dan Negară, Artur Cojocaru, Vitalie Colța ș.a.), care în anul 2019 au debutat în România, o parte dintre ei în urma unor concursuri naționale de debut, organizate de editurile românești.

Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că  expoziția a fost adusă de colaboratorii Muzeului Național Cotroceni din București, un muzeu cunoscut, care se află în subordinea Ministerului Culturii și a Guvernului României. ”Această sărbătoare a inclus și luări de cuvânt din partea unor scriitori din diverse generații și un recital de poeme ce rezonează atmosfera de sărbătoare a acestei acțiuni, la care și-au dat concursul Nicolae Popa, Gheorghe Calamanciuc, Vladimir Beșleagă, Irina Nechit ș.a.”, a subliniat Arcadie Suceveanu.

La rândul său, directorul Muzeului Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”, Vasile Malanețchi, a afirmat că expoziția este alcătuită din 30 de bannere și cuprinde fotografii și cărți poștale, documente, schițe și planuri arhitecturale reprezentând ansamblul medieval și modern de la Cotroceni, vederi aeriene și panoramice, imagini inedite cu interioare și exterioare ale palatului, operă a arhitectului francez Paul Gottereau, din prima fază de construcție (1893-1896), saloane ale palatului transformate la dorința și după gustul principesei și mai apoi a reginei Maria: 1901-1905, 1910, 1913-1915, 1925-1927, 1929, planuri legate de amenajarea parcului palatului în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, imagini inedite ca palat al pionierilor (1950-1976) și distrugerile suferite de acesta în urma cutremurelor din 1940 și 1977.

”Expoziția este dedicată istoriei Ansamblului Cotroceni, unde au trăit și au activat mari personalități ale istoriei românilor: Șerban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu, Barbu Știrbei, Alexandru Ioan Cuza, Regele Carol I și Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I și Regina Maria, personalități care au fost artizanii și creatorii României moderne și care au dat fastul și strălucirea de odinioară. Palatul Cotroceni a fost reședința de suflet a suveranilor României Mari, Ferdinand și Maria, și locul unde au fost primite delegațiile de basarabeni, bucovineni și transilvăneni, care au venit să aducă actele unirii regelui întregitor de țară”, a mai spus Vasile Malanețchi.

Expoziția va fi deschisă până la 15 ianuarie 2020.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău