O expoziție de portrete de scriitori a fost vernisată la un muzeu din capitală

  • 08 Decembrie 2021 18:11
O expoziție de portrete de scriitori a fost vernisată la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a avut loc astăzi vernisajul expoziției de (c)Arte cu genericul ”Elena Bontea: portrete de scriitori”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, doctorul habilitat în filologie, Maria Șleahtițchi, a menționat că expoziția cuprinde șaisprezece lucrări din colecțiile muzeului, realizate de pictorița Elena Bontea pe parcursul mai multor ani, între care paisprezece portrete (Mihail Sadoveanu, Ion Vatamanu, Ramil Portnoi, Emilian Bucov, Elena Damian, Nicolae Costenco, Petru Cărare, Anatol Codru, Nistor Cabac, Nichita Marcov, Andrei Burac, Mihail Gh. Cibotaru, Arhip Cibotaru, Nicolae Esinencu), compoziția „Miorița” și tapiseria „Luceafărul”, precum și cărți, manuscrise, obiecte personale ale scriitorilor reflectați în opera ei. ”Astfel, expoziția este o reflecție în oglindă, alături de portrete fiind și vitrinele cu operele create de scriitori”, a subliniat Maria Șleahtițchi.

La rândul său, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea a afirmat că Elena Bontea este o artistă solară, plină de candoare, iar fiecare portret din expoziție redă într-un mod cu totul aparte, destul de subtil, personalitatea fiecărui scriitor. Pe marginea expoziției au mai luat cuvântul scriitorii Vladimir Beșleagă, Emilian-Galaicu Păun, Lorina Bălteanu ș.a.

Elena Bontea s-a născut la 10 noiembrie 1933, în satul Drăgănești, județul Bălți (în prezent, raionul Sângerei). A absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” (1957) și Institutul de Arte Plastice „Ilia Repin” din Leningrad (1966). Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Maestru în Artă. În 2001 a fost distinsă cu Premiul de Stat al Republicii Moldova. Picturile ei se află în colecțiile Fondului Plastic din Moldova, în colecții particulare din Franța, Germania, Israel, România, SUA, Libia, Rusia, Spania, Austria, Cehia și din alte țări. În anul 2005 o editură din Chișinău a publicat un catalog cu reproduceri ale operelor sale. Pictorița a fost inclusă în albumul „Antologia picturii moldovenești” (2015, 2020).

Expoziția va fi deschisă până la 6 februarie 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:86 %
Vint:0 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău