O expoziție de porțelan și ceramică chinezească, inaugurată la Chișinău / FOTO

  • 08 Decembrie 2023 14:19
O expoziție de porțelan și ceramică chinezească, inaugurată la Chișinău / FOTO

O expoziție de porțelan și ceramică chinezească ce narează istoria și tehnicile aplicate în arta decorativă cu o tradiție milenară, a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă, informează Radio Chișinău.

Potrivit organizatorilor, este pentru prima dată când o expoziție de acest gen este adusă în R. Moldova, creând totodată un parteneriat cultural dintre muzeul de la Chișinău și Muzeul Cuptoarelor Jizhou din China. Evenimentul marchează 32 de ani de relații diplomatice dintre Republica Populară Chineză și R. Moldova.

În expoziție putem vedea mai multe seturi de boluri de ceai din ceramică decorate cu frunze, sau glazură cu pulbere de ceai. Totodată este prezent și porțelan chinezesc atât de renumit, cu nuanțe de alb sau albastru. Pe boluri sunt imprimate poeme, sau scene specifice regiunii Sud-Est a Chinei care narează cultura și tradițiile chinezești.

„Porțelanul chinezesc este foarte faimos, la nivel internațional, de aceea vrem să aducem această în Moldova, cuptoarele Jizhou datează de foarte mult timp, iar tehnicile se păstrează și în prezent. Specificul tehnicii este o frunză în ceașcă, care este pusă pe lacul negru, apoi introdusă în cuptor și din nou arsă, la o temperatură specifică. Apoi este aplicat un alt strat de lac. E o tehnică care cere precizie și măiestrie. Când bolul este umplu cu ceai se poate vedea cum frunza prinde viață grație ceaiului”, a declarat atașatul pe cultură și educație al Ambasadei chineze Song Yifeng.

 

Este pentru prima dată când o expoziție de artă decorativă chineză ajunge în Rep. Moldova. Expoziția de ceramică este însoțită și de 21 de fotografii care arată mai multe detalii specifice culturii și tradițiilor de unde își au originile cuptoarelor Jizhou și tehnicile de prelucrare a ceramicii.

„Aceste cuptoare Jizhou sunt din provincia JianXi, din Sud-Estul Chinei, și imaginile reprezintă peisajele, tradițiile, orașele, cu scopul să aveți o imagine completă despre această provincie. În expoziție mai sunt două piese legate de cultura vinului moldovenesc (n.r. vase ornate cu struguri). Sunt făcute în mod special pentru această expoziție în Moldova”, a mai menționat acesta.

Cuptoarele Jizhou au o istorie de peste 1200 de ani. Fondată la sfârșitul dinastiei Tang, a prosperat în perioada Celor Cinci Dinastii și Zece Regate și în perioada Song de Nord, atingând apogeul în timpul dinastiei Song de Sud. A fost închisă și abandonată la sfârșitul dinastiei Yuan și începutul dinastiei Ming.

Expoziția este deschisă publicului până pe 10 ianuarie 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău