O expoziție de icoane a fost vernisată la o bibliotecă din Chișinău

  • 19 Aprilie 18:28
O expoziție de icoane a fost vernisată la o bibliotecă din Chișinău

Patruzeci și cinci de icoane pictate pe lemn de către elevii Școlii de Arte „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din orașul Cornești, raionul Ungheni au fost prezentate astăzi în cadrul unei expoziții care a fost vernisată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Directorul instituției, Elena Pintilei a menționat că alături de expoziția de carte religioasă, inaugurată astăzi, a fost vernisată și o expoziție de icoane pictate în stil bizantin de către elevi, ghidați de artistul plastic Krasimir Savov din Bulgaria, care activează în prezent la Școala de Arte în calitate de voluntar și le transmite discipolilor săi tainele acestei arte.

”Aceste lucrări sunt foarte prețioase, reprezintă chipul Mântuitorului nostru, Iisus Hristos, precum și chipuri ale unor sfinți. Ne bucurăm că acest stil de artă se dezvoltă nu doar la Chișinău, dar și în spațiul rural. Le dorim acestor tineri succese și multe realizări frumoase în continuare”, a mai spus Elena Pintilei.

Prezent la eveniment, iconograful și profesorul Krasimir Savov a afirmat că acest proiect a fost inițiat în cadrul școlii de vară organizată la Cornești împreună cu pictorița Cezara Colesnic în luna septembrie 2018. ”Am amenajat un atelier, am procurat materiale și copiii au început să învețe tainele acestui stil de artă. În total, am opt elevi, care  sper că își vor continua studiile la Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” ori în alte instituții de profil. Icoanele bizantine vor putea fi admirate, dar și procurate”,  a subliniat Krasimir Savov.

La rândul său, pictorița Cezara Colesnic a afirmat că, după școala de vară din anul trecut, Krasimir Savov a decis să rămână să-i învețe în continuare pe elevi să picteze. ”Așa a pornit ideea unui curs. S-a început de la iconografie, deoarece aceasta este prima lui specialitate. În partea a doua a anului vor face pictură postimpresionistă – vor lucra asupra peisajului”, a precizat Cezara Colesnic.

Krasimir Savov este un artist contemporan bulgar, născut  în orașul Plevna. Pasionat de pictură și iconografie bizantină, studiază pe lângă mănăstirea Ryla. Artistul consacră o mare parte a carierei sale studiului iconografiei bizantine și restaurării de icoane. Picturile sale sunt impregnante de un adânc simbolism și o cromatică apropiată artei iconografice. Primele expoziții au loc în Bulgaria, în orașul Plevna. Participă activ la saloanele și bienalele de artă organizate în Bulgaria. Urmează expoziții în diferite orașe din Europa: Viena, Barcelona, Sighișoara, Bruxelles ș.a. Lucrările sale sunt apreciate și se află în colecții particulare din numeroase țări.

Expoziția va fi deschisă timp de 30 de zile.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chişinău
8,5 °C
nori împrăștiați
Umiditate:61 %
Vint:1 m/s
Mon
5 °C
Tue
6 °C
Wed
5 °C
Thu
3 °C
Fri
5 °C

Curs oficial BNM 08 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău