O expoziție de grup a pictorilor din R. Moldova a fost vernisată în Qatar

  • 07 Noiembrie 2021 15:21
O expoziție de grup a pictorilor din R. Moldova a fost vernisată în Qatar

Ambasada Republicii Moldova în Statul Qatar, în colaborare cu Muzeul Național de Artă de la Chișinău și cu sprijinul Fundației ”Satul Cultural Katara” a inaugurat zilele acestea, în orașul Doha, prima expoziție de pictură contemporană din R. Moldova în Qatar, intitulată “Conexiuni”, informează MOLDPRES.

Expoziția prezintă lucrările a 9 artiști reprezentativi din Republica Moldova - Sergiu Cuciuc, Vladimir Palamarciuc, Mihai Țăruș, Simion Zamșa, Veaceslav Fisticanu, Igor Svernei, Nicolae Baciu, Iaroslav Streleț, Tudor Zbârnea, care sunt reuniți într-un context artistic comun, cu creații orientate spre o varietate stilistică și ideatică. În total, expoziția cuprinde 42 de lucrări.

Solicitat de agenție, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a menționat că proiectul expozițional nu-și arogă o reprezentare amplă a vieții artistice din R. Moldova. ”În același timp, selecția restrânsă de lucrări configurează sumar aspirațiile estetice actuale ale mediului artistic din țara noastră. Atât din punct de vedere conceptual, cât și al mijloacelor tehnice adoptate de artiști, expoziția prezintă o viziune de ansamblu asupra fenomenelor artistice, care domină în general pictura la ora actuală. În mare parte, creațiile lor reprezintă teme adaptate la timpul în care trăim, realizate conform tendințelor artistice ale picturii contemporane”, a subliniat directorul MNAM.

Potrivit site-ului Ambasadei Moldovei, în cadrul evenimentului, în prezența directorului general al Fundației Katara, dr. prof. Khalid Al Sulaiti, a directorului Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea și a pictorului Nicolae Baciu, Victor Țvircun, Ambasadorul Republicii Moldova în Statul Qatar a punctat că această manifestare culturală reprezintă o mărturie a relațiilor bilaterale ascendente dintre Moldova și Qatar. Totodată, s-a menționat că astfel de inițiative fac parte din cooperarea culturală strânsă dintre țările noastre. În numele Republicii Moldova, diplomatul a exprimat mulțumiri autorităților qatariene pentru suport plenar în organizarea acestei expoziții.

Expoziția va fi deschisă până la 15 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău