O expoziție de fotografie prezintă cromatica Chișinăului de-a lungul secolelor

  • 28 Septembrie 2018 17:25
O expoziție de fotografie prezintă cromatica Chișinăului de-a lungul secolelor

O expoziție de fotografie care reflectă nouă monumente istorice, însoțite de un studiu despre fiecare, a fost vernisată la Muzeul de istorie al orașului Chișinău, în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Panourile expuse conțin mai bine de 120 de fotografii reprezentative. Expoziția va fi deschisă timp de două săptămâni, transmite IPN.

Potrivit directorului general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, expoziția, care are genericul: „Stratul de culoare, straturi culturale, cromatica Chișinăului pe parcursul secolelor”, vine să descopere cromatica culorilor folosite pentru fațetarea monumentelor. Ideea a apărut după ce subiectul privind cromatica aleasă pentru fațetarea Sălii cu Orgă a fost intens discutată în spațiul public. „După aceasta am hotărât să descoperim tot ce înseamnă straturile de culoare, fațada și cromatica tuturor monumentelor de cultură carte fac parte din nucleul istoric al orașului Chișinău, din cele 186 de cartiere”, a spus Ion Ștefăniță.

În cercetările făcute s-a constatat că pe unele fațade sunt până la 26 de straturi de culori diferite: de la roșu și bej la albastru sau alb. „Interesantă este cromatica Conacului urban de pe strada Octavian Goga, 33, unde am numărat 14 straturi de culoare pe această fațadă. Pa strada Armenească, colț cu Alexandru cel Bun, la Conacul urban Zoti, la fel s-a păstrat autenticitatea conacului de altădată cu toate straturile de culoare care au fost aplicate pe parcursul secolelor. Culoarea verde, albastră sau roșie o vedem și pe Casa de raport de pe strada Alexandru cel Bun, 29”, menționează directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

În cadrul aceleiași expoziții, pe un panou separat, au fost prezentate fotografii din mai multe perioade ale timpului, unde sunt reflectate construcții pentru care sunt folosite cromaticele albe. De aici, spune Ion Ștefăniță, a și apărut asocierea Chișinăului cu un oraș alb. După obținerea independenței, în Republicii Moldova apar construcții noi, care s-au integrat în istoricul orașului Chișinău având o cromatică proprie.

Accesul la expoziție este gratuit. Muzeul este deschis de luni până vineri, de la 10.00 pănă la 17.30.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Fri
1
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău