O expoziție de carte veche și rară a fost inaugurată la Biblioteca Națională

  • 18 Februarie 09:25
O expoziție de carte veche și rară a fost inaugurată la Biblioteca Națională

La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost inaugurată luni o expoziție dedicată cărților cu forzațuri marmorate, cu genericul „Când valurile prind culoare”, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde peste 180 de cărți din sec. XVII-XX, tipărite în Franța, Germania, Italia, România, Rusia ș.a. În vitrinele expoziției sunt prezentate modele de forzațuri marmorate în toată diversitatea lor - model de scoică franceză, pană de păun, buclă, marmoră turcească etc.

Solicitată de MOLDPRES, șefa Secției carte veche și rară a instituției, Veronica Cosovan, a menționat că aceasta este prima expoziție dedicată forzațurilor de epocă, realizate într-o tehnică specială veche de 2000 de ani – tehnica marmorării.

Forzațul este foaia care leagă blocul de carte cu coperta. El îndeplinește o funcție de protecție și decorativă - ascunde locul atașamentului copertei la blocul de carte. Arta marmorării hârtiei își are originea în urmă cu aproximativ 2.000 de ani în China. A devenit populară în sec. XII în Japonia. În vechime hârtia marmorată era folosită atât pentru scrierea textelor spirituale, cât și pentru documente guvernamentale, contracte etc., a precizat Veronica Cosovan.

Potrivit sursei citate, în sec. XVI tehnologia s-a răspândit în India și Persia. O tehnică similară a fost dezvoltată în Turcia, numită Ebru, al cărei rezultat este similar cu hârtia marmorată actuală. Europenii au adaptat arta Ebru la propriile nevoi literalmente la un sfert de secol după prima întâlnire cu acest mod unic de decorare. Deja în 1630, francezii foloseau hârtie de marmură pentru copertare și tehnici de marmorare pentru a decora marginile cărților.

”Prima utilizare în Marea Britanie a hârtiei marmorate datează din 1655. În Germania, la acea vreme, hârtia marmorată era folosită pentru documente legale și broșuri obligatorii. Până în 1680, hârtia de marmură a fost asociată exclusiv cu copertarea cărților. Hârtia marmorată se face în cantități mari în Elveția. Fiecare hârtie marmorată are un model diferit”, a mai spus Veronica Cosovan.

Expoziția ”Când valurile prind culoare” va fi deschisă până la 12 aprilie.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chişinău
16 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:26 %
Vint:4,6 m/s
Mon
10 °C
Tue
5 °C
Wed
3 °C
Thu
5 °C
Fri
8 °C

Curs oficial BNM 30 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9118 0.1358
USD 18.0877 0.0431
RON 4.1184 0.0270
UAH 0.6461 0.0056
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău