O expoziție cu genericul „Tragedia invizibilă. Holocaustul femeilor rome „la Bug” (1942-1944) a fost inaugurată la Muzeul Național de Istorie al Moldovei

  • 02 August 2023 14:03
O expoziție cu genericul „Tragedia invizibilă. Holocaustul femeilor rome „la Bug” (1942-1944) a fost inaugurată la Muzeul Național de Istorie al Moldovei

O expoziție cu genericul „Tragedia invizibilă. Holocaustul femeilor rome „la Bug” (1942-1944): deportare, umilire, înfometare, contaminare, exterminare” a fost inaugurată astăzi, 02 august, la Muzeul Național de Istorie al Moldovei, când este marcată Ziua Europeană de comemorare a genocidului romilor, transmite Radio Chișinău.

Expoziția, deschisă pentru public până pe 23 august, atestă prin documente și fotografii atrocitățile la care au fost supuse femeile rome exterminate în lagărele de concentrare situate pe teritoriul dintre râurile Nistru și Bug. Aproximativ 2123 de romi sedentari din Basarabia au fost deportați și, mulți dintre ei, exterminați în lagăre de concentrare. Expoziția este un omagiu adus femeilor rome, pentru a nu uita ororile de atunci, spune reprezentanta Coaliției „Vocea romilor” din Rep. Moldova, Elena Sârbu.

„Data de 2 august este desemnată Ziua memoriei genocidului romilor. Expoziția de astăzi aduce un omagiu femeilor rome și ne reamintește despre pericolele războiului și necesitatea de combatere a tuturor formelor de discriminare, manifestare de ură etnică sau rasială în raport cu persoanele refugiate, în situația în care și Rep. Moldova a recunoscut oficial, în 2016, data de 2 august, drept zi de comemorare a victimelor genocidului împotriva romilor”, a spus Sârbu.

Tot astăzi, de Ziua Europeană de comemorare a genocidului romilor, Agenția Relații Interetnice invită publicul, începând cu ora 18:30, la proiecția tematică de film „Prigoana din Basarabia”, care va avea loc la ”Casa Naționalităților” de pe strada Alexei Mateevici.

Sursa foto: Moldpres.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău