O expoziție cu fotografii din anii 1955-1970, vernisată la Roșietici din raionul Florești

  • 19 Septembrie 2021 10:48
O expoziție cu fotografii din anii 1955-1970, vernisată la Roșietici din raionul Florești

În satul Roșietici, raionul Florești, a fost inaugurată expoziția de fotografie „ReCunoaște satul”. Au fost expuse lucrările fotografului Zaharia Cușnir în satul în care le-a făcut. „ReCunoaște satul” este evenimentul care te invită să descoperi cum s-a transformat o localitate în doar jumătate de secol, a specificat Victor Galușca, organizatorul evenimentului și cel care a găsit miile de negative fotografice cu care au fost făcute fotografiile expuse la Roșietici, transmite IPN.

Din totalul negativelor găsite, Victor Galușca a reușit să folosească doar 60%, restul fiind deteriorate.

„Zaharia Cușnir a fotografiat în anii 1955-1970 viața din satul său, care în prezent este total altfel. Multe case nu mai sunt, mulți oameni au plecat și cu greu poți să-ți dai seama că pe aceste locuri cândva s-a locuit”, a specificat Victor Galușca.

Din cauza faptului că doi lucrători din Primărie au fost testați pozitiv la coronavirus, instituția se află în carantină și autoritățile comunei nu au participat la eveniment. Ținând cont de codul roșu anunțat pe țară, organizatorii nu au putut expune fotografiile în locurile din sat, în care le-a făcut fotograful Zaharia Cușnir – fost învățător de Geografie în școala din sat, decedat în 1993.

Expoziția a fost vernisată pe malul râului Răut, în apropierea casei abandonate în podul căreia Victor Galușca a găsit colecția de negative. Intenția organizatorilor a fost ca pe durata vernisării expoziției, satul Roșietici să devină un muzeu în aer liber, ceea ce nu s-a reușit din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Fotografiile au fost făcute de Zaharia Cușnir în alb-negru, așa cum permiteau aparatele fotografice ale timpului, care aveau capacitatea de doar 12 cadre.

„Pe Zaharia Cușnir în satul Roșietici oamenii nu l-au uitat. Fără el și fără aparatul său de fotografiat nu trecea nicio activitate în sat (nunți, cumătrii, înmormântări ș.a.). În acea perioadă, o fotografie costa 5-10 copeici. Atunci satul era bogat în oameni și case. Acum o multitudine de case sunt în paragină. 90% din casele abandonate sunt distruse”, a precizat Victor Galușca.

Expoziția a mai fost vernisată la Chișinău, în mai multe orașe din România, printre care București și Cluj-Napoca, și în Polonia. De asemenea, mai multe surse mass-media din țară și de peste hotare – în 20 de limbi, au relatat despre „comoara” fotografică găsită în podul casei abandonate din satul Roșietici. Printre acestea – ziarul american „The Washington Post”.

Expoziția va fi deschisă vizitatorilor în zilele de 18-19 septembrie, cu respectarea tuturor măsurilor impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Victor Galușca este fotograf profesionist, absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, la specialitatea regie. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău