O expoziție aniversară dedicată scriitorului Ion Vatamanu a fost deschisă la Biblioteca Națională

  • 03 Mai 2022 17:15
O expoziție aniversară dedicată scriitorului Ion Vatamanu a fost deschisă la Biblioteca Națională

La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost deschisă astăzi expoziția de documente și publicații din colecțiile BNRM cu genericul „Ion Vatamanu – simbol al demnității naționale”, prilejuită de aniversarea a 85-a a nașterii regretatului poet, publicist, eseist, traducător, chimist și politician, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elena Pintiței, directorul instituției, a menționat că expoziția cuprinde circa 100 de documente, printre care volumul de debut „Primii fulgi” (1962), „Monologuri” (1964), „Liniștea cuvintelor” (1971), „Ora păsării” (1974), „Măslinul oglindit” (1983), „Atât de mult al pământului (1990),  „Nimic nu-i zero” (2003) ș.a. Tot aici se regăsesc traduceri din poeții ruși, ucraineni, lituanieni, letoni, eleni, dar și opera poetului tradusă în diferite limbi; publicații periodice cu referințe critice semnate de Mihai Cimpoi, Ion Ciocanu, Ana Bantoș, Larisa Turea, Andrei Hropotinschi, Alex Burlacu ș.a.

Potrivit sursei citate, documentele sunt sistematizate în 5 compartimente: Profil literar: Ediții antume și postume ale poetului Ion Vatamanu; Ion Vatamanu – traducător, alcătuitor, redactor, critic; Ion Vatamanu în alte limbi; Viața și activitatea poetului; „Unire, moldoveni...”. Ion Vatamanu – parlamentar.

Expoziția poate fi vizitată până pe 3 iunie.

Ion Vatamanu s-a născut la 1 mai 1937 în satul Costiceni, județul Hotin (astăzi – raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina). În 1960 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Chimie, iar în 1971, la Lvov, Ucraina, a susținut teza de doctor în chimie. Din 1973 a deținut funcția de șef de laborator al Institutului de Chimie al Academiei de Științe a Moldovei. Este autor a peste 150 de lucrări științifice în domeniul chimiei analitice. În 1990 Ion Vatamanu a fost ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și a condus Comisia pentru cultură și culte. În 1987-1991 a participat activ la procesul de renaștere națională. Împreună cu poeta Leonida Lari, fondează, în martie 1989, revista „Glasul” (mai târziu - „Glasul Națiunii”), prima publicație în grafie latină din Republica Moldova după 1944. A fost redactor-șef al revistei „Columna”.

Primele versuri le publică în anii studenției, propunând cititorului „un alt fel de poezie” – meditativă, pătrunsă de gând și atitudine. Debutează cu placheta de versuri „Primii fulgi”, urmată de culegerile: „Monologuri”, „Liniștea cuvintelor”, „Ora păsării”, „De ziua frunzei”, „Iubire de tine”, „Dimineața mărului”, „Nimic nu-i zero” ș.a. Ion Vatamanu este cunoscut și ca autor de poeme de proporții: „Portretul păsării”, „Privighetoarea cântă plumb” și "Basmaua". A editat cărțile pentru copii „Aventurile lui Atomică”, „Teiul”, „Izvorul cu ochii verzi”, precum și volumele de publicistică și eseistică „Viața cuvântului” și „A vedea cu inima”. Ion Vatamanu a tradus din Pușkin, Rainis, Ziedonis, Draci și din mai mulți poeți americani, editând culegerea „Poezia americană”. Ion Vatamanu s-a stins din viață la 9 august 1993. A fost decorat (post-mortem) cu medalia „Mihai Eminescu” și cu "Ordinul Republicii".

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău