O expoziție a Muzeului Național de Literatură din Chișinău a fost deschisă în capitala României

  • 21 August 2021 18:04
O expoziție a Muzeului Național de Literatură din Chișinău a fost deschisă în capitala României

La Centrul Cultural ARCUB al municipiului București a fost inaugurată ieri o expoziție de artă și carte a Muzeului Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu” din Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Romanul românesc din stânga Prutului”, realizat de Asociația pentru cultură și arte ”Arbor”, condusă de Victoria Nagy Vajda, în parteneriat cu muzeul sus-numit, proiect menit să promoveze valorile culturale basarabene în România. Astfel, acesta are drept scop familiarizarea publicului din România cu cinci romane ale scriitorilor basarabeni șaizeciști, romane care au schimbat fața literaturii din stânga Prutului: „Povestea cu cocoșul roșu” (1966) de Vasile Vasilache, „Zbor frânt” (1966) de Vladimir Beșleagă, „Biserica albă” (1987) de Ion Druță, „Venetica” (1998) de Ariadna Șalari și „Hronicul Găinarilor” (2006) de Aureliu Busuioc, scrie sursa citată.

Solicitată de MOLDPRES, scriitoarea Maria Șleahtițchi, directorul Muzeului Național de Literatură ” M. Kogălniceanu”, doctor habilitat în filologie, a menționat că aceasta este prima expoziție a instituției în România. În premieră pentru publicul român, au fost aduse valoroase opere de artă, manuscrise și obiecte care au aparținut scriitorilor basarabeni și care constituie fondul de aur al Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, de o valoare inestimabilă pentru întreaga cultură română. Alături de manuscrise și jurnale, au fost expuse portretele scriitorilor basarabeni, realizate în anii ‘70 de artiștii plastici Valentina Rusu-Ciobanu, Glebus Sainciuc.

„Expoziția cuprinde 12 opere de artă plastică, 20 de manuscrise și 50 de cărți ale autorilor basarabeni și obiecte care au aparținut unor personalități din R. Moldova, precum: pipa, scrumiera și bastonul lui Aureliu Busuioc, mașinile de dactilografiat ale lui Vasile Vasilache și Ariadnei Șalari, cinci piese din colecția lui Eugen Lungu ș.a.”, a precizat Maria Șleahtițchi.

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” (MNLMK) a fost fondat în 1965, cu scopul de a studia, descoperi, aduna și conserva patrimoniul literar-cultural-artistic din Moldova medievală, modernă și contemporană, prin cercetarea literaturii și culturii române din stânga Prutului și dincolo de frontierele fostei RSSM. În anul 2021, prin demersuri insistente, MNLMK a obținut de la autoritățile centrale ale R. Moldova un sediu propriu pentru desfășurarea activaților muzeale și de conservare a patrimoniului. Din păcate, clădirile care au ajuns în folosința muzeului se află într-o stare deplorabilă și necesită urgent intervenții de consolidare și renovare, precum și de amenajare a spațiului conform standardelor muzeale actuale. Prin proiectul cultural „Romanul românesc din stânga Prutului”, Asociația Arbor și MNLMK își propun să sensibilizeze atât autoritățile, agenții economici din România în vederea sprijinirii reabilitării noului sediu al muzeului, cât și publicul larg, care este așteptat să viziteze  R. Moldova și să descopere bogatul tezaur cultural al instituției.

Expoziția de la București va fi deschisă până pe 5 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău