O expoziție a maestrului fotograf Aurel Cepoi a fost vernisată la un muzeu din Capitală

  • 17 Februarie 2021 19:32
O expoziție a maestrului fotograf Aurel Cepoi a fost vernisată la un muzeu din Capitală

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată astăzi expoziția de fotografie cu genericul ”Nomad în Iran”, de maestrul fotograf Aurel Cepoi, informează MOLDPRES.

Evenimentul este prilejuit de apariția albumului ”The Last and the Lost”, care poate fi găsit deja în librării.

Solicitat de agenție, directorul instituției gazdă, Tudor Zbârnea, a afirmat că expoziția cuprinde 27 de lucrări. ”Călătorind prin Iran, autorul a intrat în mediul triburilor nomade de acolo. Nu sunt doar fotografii documentare, ci și artistice”, a specificat Tudor Zbârnea.

La rândul său, directorul Editurii ”Carier”, Gheorghe Erizanu, a menționat că, aflându-se în Iran, Aurel Cepoi a dormit în corturile triburilor nomade. ”A dormit în adevăratul cort nomad din lână neagră. Pe pământ gol. A tras cu pușca, ca să sperie șacalii, care apar noaptea în preajmă. A înjunghiat capre. A dansat la nunțile lor. A mâncat din mâncarea lor. A băut din ceaiul lor. A făcut 15 mii de kilometri prin Iran. În 60 de zile. În cele cinci călătorii: aprilie 2018, septembrie 2018, noiembrie 2018, februarie-martie 2019 și mai 2019. A fost în zece triburi, cinci dintre care sunt nomade. Doar unul este de origine arabă, restul sunt triburi turcice. Albumul ”The Last and the Lost” conține 111 imagini, exact câte trepte sunt la intrarea în Persepolis, loc sfânt pentru iranieni, indiferent de grupul etnic, preferințele politice, locul de reședință, secetele sau etapele programului nuclear,” a mai spus Gheorghe Erizanu.

Aurel Cepoi s-a născut la 25 iulie 1968, în satul Ochiul Alb, raionul Drochia. În 1992, a absolvit Institutul Politehnic din Chișinău și în 2016 - New York Institut of Photography. Fotografiază din pasiune, preponderent proiecte cu impact documentar. În februarie 2016 a organizat o expoziție în scop caritabil despre Asia Mijlocie. Banii au fost donați Centrului Tony Hawks pentru reabilitarea copiilor cu dizabilități. Laureat al premiilor The Independent Photographer, Tokyo Prize Awards, Australian Prize Awards și LensCulture. 

Este autorul fotografiilor pentru volumul lui Ilarie Voronca ”Peste diagonala sângelui”, poeme alese de Emilian Galaicu-Păun (2016). ”The Last and the Lost. The transition of Iranian nomads into disappearance” este primul album de autor al lui Aurel Cepoi.

Expoziția va fi deschisă până la 7 martie.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău