O eventuală revizuire la deciziei CC privind LIMBA ROMÂNĂ va fi în mod clar ILEGALĂ, declară Alexandru Tănase

  • 14 Septembrie 2019 08:37
O eventuală revizuire la deciziei CC privind LIMBA ROMÂNĂ va fi în mod clar ILEGALĂ, declară Alexandru Tănase

Dacă actuala componență a Curții Constituțională va revizui decizia CC din 2013, prin care limba română a fost declarată drept limbă oficială în Republica Moldova, această decizie va fi una în mod clar ilegală. O astfel de decizie, deși este puțin probabilă, „va spulbera tot” ce ține de valorile de drept, asumate de către blocul ACUM, a declarat fostul președinte al Curții, Alexandru Tănase, într-o emisiune la TVR Moldova.

„Asemenea revizuiri pot fi doar ilegale”, a spus ferm Alexandru Tănase, subliniind că hotărârile CC pot fi revizuite în doar două cazuri: când s-a modificat legea sau când există o decizie a Curții Europene, iar în 25 de ani au fost doar două astfel de exemple.

În același timp, precedentul din luna iunie, când fosta componență a Curții Constituționale și-a anulat propriile hotărâri, apoi și-a dat demisia, trebuie scos din contextul jurisprudenței CC și nu are nicio legătură cu jurisprudența constituțională.

Acel caz „nu poate fi luat drept precedent pentru NIMIC” și este un caz regretabil, mai spune Tănase.

Totuși, dacă actuala componență a CC va recurge la un astfel de pas, de a revizui hotărârea prin care limba română a fost declarată drept limbă oficială în Republica Moldova, atunci se va „spulbera tot”:

„Pe de o parte va compromite CC și va compromite iremediabil, în principal, grupul parlamentar al blocului ACUM, deoarece ei își asumă această componență a CC”, mai declară fostul președinte al CC, insistând totuși că „așa ceva nu trebuie să aibă loc”.

Amintim că Prin decizia Curții Constituționale din 12 aprilie 2013, limba oficială a Republicii Moldova a fost declarată limba română.

În același timp, în actuala componență a Curții Constituțională face parte fostul deputat socialist Vladimir Țurcan, care a fost ales și președinte al CC. De mai multe ori, socialiștii au spus clar și răspicat că vorbesc „limba moldovenească”, respingând cu insistență limba română.

De asemenea, foștii președinți ai Curții Constituționale Dumitru Pulbere și Victor Pușcaș au declarat că trebuie oferită posibilitatea magistraților CC de a revizui hotărârile anterioare, iar Parlamentul trebuie să adopte în regim de urgență modificări la Legea privind Curtea Constituțională și să adopte mecanismul de modificare a hotărârilor CC.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău