O eventuală federalizare a R.Moldova îngrijorează Ucraina, pentru că scenariul poate fi aplicat și acolo

  • 21 Aprilie 2019 16:35
O eventuală federalizare a R.Moldova îngrijorează Ucraina, pentru că scenariul poate fi aplicat și acolo

O eventuală federalizare a Republicii Moldova reprezintă o temă de preocupare pentru autoritățile de la Kiev, susține ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, într-un interviu acordat G4Media.

Diplomatul a subliniat că ”orice eventuală soluție care poate fi atinsă între Chișinău și Tiraspol ne preocupă în contextul în care același scenariu poate fi aplicat și în Ucraina”.

El a amintit și de planul Kozak, menționând că ”acum se discută de planul Kozak 2. Și Dodon a ieșit cu ceva, planul Dodon pentru reintegrarea Republicii Moldova – toate aceste elemente bineînțeles că sunt urmărite cu foarte multă atenție, sunt analizate de noi în primul rând pentru că orice scenariu este văzut din perspectiva intereselor Ucrainei și din perspectiva posibilei implementări a acestui scenariu la noi”, a remarcat ambasadorul ucrainean.

Oleksandr Bankov a subliniat că ”diferența dintre conflictul din Transnistria și cel din Donbas este una majoră, pentru că în anii ’90, imediat după războiul din Transnistria, s-a acceptat de către Chișinău dialogul direct cu Transnistria și asta a pus bazele pentru dialog de reintegrare. Noi spunem și vom continua să spunem, pentru că ăsta e adevărul, asta e realitatea în care trăim deja de cinci ani, anume că în spatele separatiștilor din Donbas sunt de fapt soldați ruși și Rusia este singura țară care alimentează acest conflict și care participă direct în războiul care se desfășoară momentan în Donbas”, a mai declarat ambasadorul Ucrainei la București pentru G4Media.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău