O ediție princeps a primei cărți din seria "Harry Potter", vândută la licitație cu peste 470.000 de dolari

  • 10 Decembrie 2021 10:17
O ediție princeps a primei cărți din seria

O ediție princeps a cărții "Harry Potter and the Philosopher's Stone" scrisă de autoarea britanică JK Rowling a fost vândută cu un preț record la o licitație organizată de Heritage Auctions din Texas, informează DPA vineri, citat de AGERPRES.

Cartea a fost adjudecată joi pentru suma de 471.000 de dolari, cel mai mare preț plătit vreodată pentru prima parte a seriei literare al cărei personaj principal este tânărul vrăjitor Harry Potter, a indicat casa de licitații.

"Nu este doar cea mai scumpă carte 'Harry Potter' vândută vreodată, ci și cea mai scumpă lucrare de ficțiune publicată comercial din secolul XX care a fost vândută", a declarat vicepreședintele executiv al Heritage Auctions, Joe Maddalena, citat într-un comunicat.

Din această carte au fost tipărite doar 500 de exemplare cu coperți cartonate, majoritatea fiind destinate bibliotecilor publice. Cele câteva exemplare care au apărut la licitații au devenit printre cele mai râvnite titluri din literatura modernă. Două dintre acestea s-au vândut în 2021 cu peste 138.000 de dolari, a precizat Maddalena.

"Cartea "Harry Potter and the Philosopher's Stone" a fost adusă la viață pe marile ecrane în urmă cu două decenii, iar acest rezultat demonstrează puterea acestei combinații, de literatură și cinema. Aceste cărți sunt recompensate pentru rezultatele filmelor lor", a adăugat el.

Printre celelalte cărți rare adjudecate s-au numărat ediții princeps ale tuturor celor șapte titluri din seria "Chronicles of Narnia" de CS Lewis și ale trilogiei "The Lord of the Rings" de JRR Tolkien și o primă ediție a cărții "To Kill A Mockingbird", de Harper Lee, semnată de autoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:0,51 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău