O eclipsă solară parțială va traversa emisfera nordică

  • 08 Iunie 2021 10:51
O eclipsă solară parțială va traversa emisfera nordică

O eclipsă de soare va traversa joi cerul din emisfera nordică, pe o fâșie de aproximativ 500 de kilometri, din Canada până în Siberia, trecând prin Europa, unde va fi doar parțială, dar totuși periculoasă pentru ochi, informează marți AFP, scrie AGERPRES.

La punctul maxim al așa-numitei eclipse inelare, de pe Pământ se va putea vedea Luna ajungând treptat în dreptul Soarelui, care se va transforma, timp de câteva minute, într-un inel luminos subțire, ca un ''cerc de foc'' pe cerul de iunie.

Un spectacol rezervat doar acelor locuitori aflați la cele mai înalte latitudini, care se situează chiar pe axă: nord-vestul Canadei, extremitatea nordică a Rusiei, nord-vestul Groenlandei și Polul Nord, unde ocultația discului solar va fi de 87,8%, potrivit Observatorului Astronomic din Paris.

Eclipsa inelară va fi, de asemenea, vizibilă, însă doar parțial, din nord-vestul Americii de Nord, dintr-o mare parte din Europa, inclusiv din Franța și Marea Britanie, precum și dintr-o parte a nordului Asiei.

La aceste latitudini și dacă cerul va fi senin, pasionații de astronomie vor putea observa o fracțiune din Soare acoperită de discul negru al Lunii, în proporție de 20% la Londra, de 16% la Lille, de 13,2% la Paris, de 5,5% la Toulouse și doar de 2,8% la Marsilia.

''Cu cât mergem mai spre sud-est, cu atât va fi mai puțin vizibilă obscurarea'', a explicat pentru AFP Florent Delefie de la Observatorul din Paris, care va transmite evenimentul în direct pe canalul său YouTube.

Eclipsa va dura aproximativ două ore. La aceste latitudini, ea ''nu va fi foarte spectaculoasă'' însă, chiar și așa, va fi interesant de urmărit, potrivit astronomului.

Cu toate acestea, este imperativ ca eclipsa să nu fie urmărită în mod direct fără protecție specială, nici măcar cu ochelari de soare sau printr-un nor. ''Arsurile retiniene pot fi ireversibile'', a amintit expertul.

Este recomandată protejarea cu ochelari comercializați în magazinele de specialitate sau folosirea echipamentelor de observare utilizate de astronomii amatori.

Aceasta este prima eclipsă inelară din anul 2021 și a 16-a din secolul XXI.

Acest fenomen astronomic are loc atunci când Soarele și Luna sunt perfect aliniate cu Pământul. Dacă diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, o parte a coroanei de foc rămâne vizibilă.

O eclipsă totală, care scufundă pentru scurt timp o parte a planetei în întuneric, apare atunci când diametrul Lunii corespunde exact cu cel al Soarelui, așa cum este perceput fenomenul de pe Pământ.

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" a transmis într-o postare pe Facebook, la sfârșitul lunii mai, că o eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar, se va produce pe 10 iunie, fiind vizibilă doar în jumătatea nordică a țării. "Noi vă informăm doar despre fenomenele astronomice vizibile din țara noastră, iar unul destul de spectaculos se va produce pe 10 iunie, la ora 13:00. Este vorba de o eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar. Eclipsa nu se vede din toată țara", a precizat instituția. Conform unei imagini atașate postării, eclipsa va fi vizibilă în Transilvania, în Banat și în mare parte din Moldova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,57 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău