O echipă ONU, în inspecție la centrala din Zaporojie

  • 21 Noiembrie 2022 11:00
O echipă ONU, în inspecție la centrala din Zaporojie

O echipă de experți ONU evaluează luni pagubele de la centrala nucleară Zaporojie după bombardamentele intense care au avut loc sâmbătă și duminică. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi a avertizat că oricine a tras asupra obiectivului "se joacă cu focul", a spus el potrivit unui comunicat citat de Reuters. Rușii au transmis că vor impune restricții, transmite digi24.ro.

Atacurile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa din sudul Ucrainei au avut loc în timp ce în estul țării se dăpdeau lupte grele, iar forțele ruse au lovit pozițiile ucrainene de-a lungul liniei frontului, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Bombardarea centralei nucleare Zaporojie vine în urma mai multor eșecuri ale forțelor ruse în regiunea Herson. În ultimele zile, rușii au lansat mai multe rachete care au vizat infrastructura civilă energetică. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că au fost mai bine de 12 explozii care au zguduit centrala nucleară sâmbătă noapte și duminică. Șeful AIEA, Rafael Grossi, a spus că atacurile au fost extrem de îngrijoprătoare și complet inacceptabile. Rusia și Ucraina s-au învinovățit reciproc pentru bombardarea instalației, așa cum s-a întâmplat în ultimele luni în urma unor atacuri care au avut loc asupra uzinei sau în apropierea acesteia. "Oricine se află în spatele acestor atacuri trebuie să se oprească imediat.

După cum am mai spus, vă jucați cu focul!" a transmis Grossi într-un comunicat.

Citând informații furnizate de conducerea uzinei, o echipă a AIEA aflată la fața locului a spus că au fost daune la unele clădiri, sisteme și echipamente, dar niciuna dintre aceste avarii nu este critică pentru siguranța și securitatea nucleară.

Rușii vor să impună restricții la inspectarea uzinei Echipa AIEA a anunțat că plănuiește să efectueze o evaluare luni, a spus Grossi, dar operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom a spus că vor exista restricții la ceea ce ar putea echipa să inspecteze.

„Dacă vor să inspecteze o instalație care nu are nimic de-a face cu siguranța nucleară, accesul va fi interzis”, a declarat Renat Karchaa, consilier al CEO-ului Rosenergoatom, pentru agenția de presă Tass, citat de Reuters. Bombarderea repetată a centralei a stârnit îngrijorări cu privire la un accident grav la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Cernobîl din 1986. Uzina Zaporizhzhia a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei și a fost forțată să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori. Are șase reactoare VVER-1000 V-320 de proiectare sovietică, răcite cu apă și moderate cu apă, care conțin uraniu 235.

Reactoarele sunt oprite, dar există riscul ca combustibilul nuclear să se supraîncălzească dacă este întreruptă puterea care antrenează sistemele de răcire. Bombardele au tăiat în mod repetat liniile electrice. Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a tras cu obuze asupra liniilor electrice care furnizează centrala, dar firma ucraineană de energie nucleară Energoatom a acuzat armata rusă că a bombardat obiectivul, declarând că rușii au vizat infrastructura necesară repornirii unor părți ale centralei în încercarea de a limita în continuare aprovizionarea cu energie a Ucrainei.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
0
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău