O echipă internațională de neurochirurgi luptă pentru a salva viața unui pacient din Chișinău, diagnosticat cu o tumoare cerebrală

  • 11 Iunie 2023 12:25
O echipă internațională de neurochirurgi luptă pentru a salva viața unui pacient din Chișinău, diagnosticat cu o tumoare cerebrală

Câțiva experți internaționali în neurochirurgie și-au unit forțele pentru a salva viața unui pacient de 52 de ani din Chișinău diagnosticat cu o tumoare cerebrală. Scopul acestei colaborări este de a reduce la minim riscurile și complicațiile pentru viața pacientului, valorificând experiența și cunoștintele medicilor din străinătate.

Valeriu Ghizdari a aflat diagnosticul în urmă cu doar două săptămâni.

VALERIU GHIZDARI, pacient: „Aveam dureri dar nu luam în serios, ziceam că o să treacă, mai beam câte o pastilă și am văzut că mai tare se încep durerile, am fost și m-am consultat, mi-a dat îndreptare să trec aparatele și apoi mi-a depistat.”

Neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie a făcut echipă cu neurochirugul Marcel Ivanov, un medic basarabean ce muncește la unul dintre cele mai mari spitale din Anglia și cu Tetsuya Goto, neurochirug din Matsumoto, Japonia, scrie TVR MOLDOVA.

GRIGORE ZAPUHLÎH, neurochirug: „Noi vom vedea cum lucrează creierul, nu cum el arată, unde sau ce schimbă în cadrul acestui proces patologic. Este o tumoare, nu este plăcut să spui cuvântul dar sperăm să meargă bine procesul. Așteptăm analiza post operatorii și incercăm să facem totul fin, clasic modern.”

TETSUYA GOTO, neurochirug: „Diferența este în suportul care este foarte important pentru pacienții cu tumori.”

 MARCEL IVANOV, neurochirug: „Al doilea scop este să scoatem cât mai mult din acestă tumoare dacă se poate total pentru a reduce riscul de recurețnă, în al treilea rând prind această intervenție nu vreau să lezăm niște funcții importante, vizuală a vorbirii și acesta este rolul nostru.”

După intervenția chirurgicală, medicii vor afla tipul tumorii. În funcție de aceasta vor stabili tratamentul adecvat.

Anual, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie se desfășoara până la 400 de intervenții de înlăturare a tumorilor cerebrale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău