O echipă de cercetători merge în Wuhan pentru a „reconstrui” originile coronavirusului

  • 16 Decembrie 2020 10:03
O echipă de cercetători merge în Wuhan pentru a „reconstrui” originile coronavirusului

O echipă de cercetare a Organizației Mondiale a Sănătății va sosi în orașul Wuhan, punctul de origine și primul epicentru al pandemiei de coronavirus pentru a investiga și studia originile virusului, de unde a apărut și felul în care a făcut trecerea de la animal la om, relatează The Guardian, citat de Digi24.ro.

Fabian Leendertz, biolog la Institutul Robert Koch din Germania este unul dintre membrii echipei de 10 persoane care va merge în China, din partea OMS, pentru a lucra cu cercetători chinezi în vederea descoperirii de noi informații cu privire la apariția și răspândirea inițială a virusului SARS-CoV-2.

Consensul general actual printre cercetători este că virusul a apărut prima oară la animale, cel mai probabil lilieci, după care a ajuns să infecteze și oamenii. Primele cazuri înregistrate oficial au fost descoperite în metropola chineză Wuhan la sfârșitul lunii decembrie 2019 și au fost legate de o piață stradală „umedă” în care se vindeau fructe de mare.

De atunci, peste 73 de milioane de oameni din toată lumea au fost diagnosticați cu infectare cu coronavirus, iar 1.6 milioane au murit.

Echipa OMS care va merge în Wuhan va cerceta eșantioane medicale și radiografii pulmonare ale primelor persoane suspectate că ar fi avut boala pentru a vedea dacă virusul circula mai devreme de 2019 și va preleva eșantioane de la lilieci și alte specii care ar fi putut dezvolta virusul pentru a găsi originile acestuia.

„Vom vedea unde ne duc indiciile, dacă ele ne vor arăta că Wuhan este punctul de plecare sau dacă e în altă parte, iar Wuhan a fost doar locul din care a început răspândirea masivă. Vom încerca să reconstruim momentul în care virusul a trecut de la animal la om”, a spus Leendertz.

Originile coronavirusului au fost subiectul numeroaselor teorii ale conspirației promovate online și offline dar și al acuzațiilor dintre puterile lumii. Situația a alimentat tensiuni și conflicte în Statele Unite și China printre altele, iar încercările inițiale ale Chinei de a mușamaliza și a își acoperi urmele, inclusiv prin arestarea jurnaliștilor și pedepsirea medicilor care vorbeau despre gravitatea situației nu au făcut decât să mărească neîncrederea și să alimenteze conflictele.

În ultimele luni, China și-a accentuat eforturile de a încerca rescrierea istoriei coronavirusului, susținând că virusul nu își are punctul de plecare din China, „conform tuturor dovezilor existente”.

Leendertz spune că demersul OMS nu este pentru găsirea unei țări vinovate ci „în încercarea de a afla ce s-a întâmplat pe baza datelor pe care le avem pentru a reduce riscurile unei alte pandemii în viitor”.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău