O doză suplimentară de vaccin anti-COVID, recomandată persoanelor imunodeprimate (comitetul de experți al OMS)

  • 11 Octombrie 18:45
O doză suplimentară de vaccin anti-COVID, recomandată persoanelor imunodeprimate (comitetul de experți al OMS)

Un comitet de experți al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a recomandat luni să se administreze o doză suplimentară de vaccin anti-COVID-19 persoanelor ''moderat sau sever imunodeprimate'', pentru toate vaccinurile omologate de agenția ONU, relatează AFP, citat de Agerpres.

Experții OMS au explicat luni că nu este vorba de recomandarea unei a treia doze pentru populația generală, pentru care organizația continuă să recomande un moratoriu până la sfârșitul anului, pentru a elibera doze și a le da țărilor unde nivelul de vaccinare rămâne scăzut.

''Recomandarea pe care o oferim acum este ca persoanelor imunodeprimate să li se administreze o doză suplimentară'' pentru a-și spori răspunsul imunitar la nivelul de protecție necesar pentru a le împiedica să dezvolte forme severe ale bolii care necesită spitalizare sau cauzează moartea, a explicat dr. Kate O Brien, directoare a departamentului pentru vaccinare din cadrul OMS.

Persoanele imunodeprimate - al căror sistem de apărare al corpului uman nu este suficient de puternic - au fost excluse din studiile clinice care au făcut posibilă determinarea protocoalelor de vaccinare.

''Această a treia doză (vaccinurile autorizate de OMS necesită două doze inițiale, cu excepția vaccinului Janssen, care nu necesită decât o doză), ar trebui administrată după una până la trei luni după cea de-a doua'', a explicat dr. O'Brien.

Același comitet a indicat că o a treia doză, pentru cei cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, este necesară pentru pacienții care au fost imunizați cu vaccinuri anti-COVID de la companiile chineze Sinovac și Sinopharm. A treia doză poate fi un alt vaccin de un alt tip, a precizat comitetul din cadrul OMS.

OMS a aprobat cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager de la Moderna și Pfizer-Biontech, cele două vaccinuri chineze de la Sinopharm și Sinovac, vaccinul de la Johnson & Johnson, precum și cel produs de AstraZeneca.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,35
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,89 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
2
Sun
0
Mon
6

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău