O doză din vaccinul Pfizer oferă un răspuns imun puternic împotriva COVID-19 (studiu)
-
26 Martie 2021 16:07
O doză din vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 oferă un răspuns imun similar cu cel generat de infecție și poate asigura totodată protecție împotriva variantelor pentru persoanele care au contractat anterior virusul, conform unui studiu britanic publicat vineri, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Marea Britanie a optat în decembrie pentru extinderea decalajului dintre doze până la 12 săptămâni, oficialii arătându-se încrezători în analiza lor conform căreia dozele inițiale din vaccinurile Pfizer și AstraZeneca au generat un nivel de protecție.
Studiul, condus de universitățile Sheffield și Oxford cu sprijin din partea Consorțiului de Imunologie la Coronavirus din Marea Britanie și lansat vineri în variantă preliminară, a constatat că 99% dintre persoane generează răspunsuri imune puternice după o doză de vaccin Pfizer-BioNTech.
Cercetarea susține datele din lumea reală asupra vaccinării din Marea Britanie cuprinse într-un studiu numit SIREN care a constatat că o singură doză administrată din unul dintre aceste vaccinuri reduce riscul de formă gravă de boală.
"SIREN demonstrează o eficacitate foarte mare a vaccinului împotriva spitalizării după o singură doză, majoritatea acestor oameni nefiind infectați anterior. Așadar, ceea ce încercăm să facem este să analizăm mecanismul în acest caz", a declarat reporterilor Susanna Dunachie de la Departamentul de Medicină Nuffield al Universității Oxford.
"Observăm răspunsuri ale celulelor T și anticorpilor după o singură doză la persoanele care nu au fost infectate anterior. Așadar, găsim acest lucru destul de liniștitor", a adăugat specialista.
Studiul, cel mai mare efectuat în lumea reală asupra răspunsurilor celulelor T și anticorpilor după lansarea vaccinării în Marea Britanie, a analizat lucrători din domeniul sanitar, în special femei, cărora li s-a administrat o doză din vaccinul Pfizer.
Cercetătorii au analizat probe de sânge colectate de la 237 de persoane și au constatat că răspunsurile anticorpilor și celulelor T la subiecții care nu au avut anterior COVID-19 erau asemănătoare cu cele generate în mod natural de infecție.
Persoanele care fuseseră infectate anterior au generat un răspuns imun mai puternic și mai extins; răspunsul celulelor T a fost de aproximativ șase ori mai mare decât în cazul persoanelor care nu fuseseră infectate anterior.
Thushan de Silva, autor al studiului de la Universitatea Sheffield, a declarat la rândul său că stimularea anticorpilor preexistenți poate oferi protecție împotriva variantelor de coronavirus, inclusiv față de cea descoperită inițial în Africa de Sud, despre care s-a demonstrat că reduce eficacitatea vaccinurilor existente, notează Reuters.