O delegație din Republica Moldova, condusă de Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari, se află într-o vizită de lucru în Republica Azerbaidjan

  • 19 Octombrie 2022 11:19
O delegație din Republica Moldova, condusă de Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari, se află într-o vizită de lucru în Republica Azerbaidjan

Delegația condusă de Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari se află în vizită de lucru în Republica Azerbaidjan, pentru un schimb de experiență asupra politicilor de muncă și protecție socială aplicate în statul azer, inclusiv modul de organizare și funcționare a centrelor integrate de servicii sociale. Din componența delegației fac parte și secretarii de stat Vasile Cușca și Corina Ajder și șeful Direcției politici de protecție a drepturilor copilului și familiilor cu copii Igor Chișca.

În cadrul vizitei, delegații au avut o întrevedere cu Ministrul Muncii și Protecției Sociale a Populației din Azerbaidjan Sahil Babayev, unde cei doi miniștri au semnat un Memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul muncii, ocuparea forței de muncă și protecția socială a populației.

Documentul vizează direcțiile de cooperare între cele două instituții guvernamentale pe următoarele aspecte: îmbunătățirea controlului asupra respectării legislației muncii și protecției sociale a populației, implementarea măsurilor pentru asigurarea securității și sănătății la locul de muncă, organizarea formării profesionale pentru șomeri, extinderea oportunităților de angajare pentru grupurile vulnerabile ale populației, soluționarea problemelor de ordin medical, social și de încadrare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități, prestarea serviciilor sociale ș.a.

În același context, delegația moldavă a vizitat Centrul pentru Asigurare Socială Durabilă și Operativă (DOST nr. 1) din Baku, instituție aflată în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale a Populației din Azerbaidjan.

Centrul asigură prestarea, prin intermediul unui ghișeu unic, a 153 de servicii sociale de stat din toate domeniile gestionate de ministerul de resort din Azerbaidjan: muncă, ocuparea forței de muncă,  protecție socială, expertizare, reabilitare medicală și socială. Instituția oferă, de asemenea, servicii de consultanță și informare a cetățenilor.

Membrii delegației s-au familiarizat cu inovațiile în prestarea serviciilor sociale de stat care se axează pe furnizarea de servicii sociale în mod operativ, deplin transparent și bazat pe principiul satisfacției cetățeanului. În acest proces, sunt utilizate instrumente tehnice moderne, iar sistemele informaționale sunt integrate între ele, ceea ce permite un schimb rapid de date și informații. Serviciile sunt adaptate, asemenea, și la nevoile persoanelor cu dizabilități.

Ministrul Marcel Spatari a remarcat munca depusă la crearea centrelor integrate de servicii sociale acordate de stat și și-a manifestat interesul pentru a prelua și a implementa această practică în Republica Moldova.

Agenția DOST și cele 5 centre DOST din Azerbaidjan au fost create în anul 2018, scopul lor fiind sporirea bunăstarea populației și implementarea soluții inovatoare în prestare serviciilor de îngrijire publică a categoriilor social vulnerabile.

Deplasarea a fost susținută de către proiectul „Date pentru impact”, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău