O delegație a UE s-a deplasat în Azerbaidjan pentru a obține o suplimentare a livrărilor de gaze, în contextul încercărilor de a reduce dependența de gaz rusesc

  • 04 Februarie 2022 20:00
O delegație a UE s-a deplasat în Azerbaidjan pentru a obține o suplimentare a livrărilor de gaze, în contextul încercărilor de a reduce dependența de gaz rusesc

O delegație a Uniunii Europene s-a aflat vineri în Azerbaidjan, în cadrul eforturilor europenilor de diversificare accelerată a surselor de aprovizionare și de reducere a dependenței de gaz rusesc, în contextul tensiunilor dintre Moscova și Occident, transmite AFP, potrivit Agerpres.

'Doresc să mulțumesc Azerbaidjanului pentru eforturile sale de a crește livrările de gaz spre Uniunea Europeană via Coridorul Sudic de Gaze (Southern Gas Corridor, SGC). Azerbaidjanul a răspuns la apel, confirmându-și fiabilitatea', a transmis pe Twitter de la Baku comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

SGC este un complex de trei gazoducte care pleacă din Azerbaidjan, traversând Georgia, Turcia, Grecia, Albania și Marea Adriatică, cu destinația finală Italia.

Finalizată în 2020, această rețea era destinată să reducă dependența de gazul rusesc. La sfârșitul anului trecut, Baku a început să trimită gaz spre Europa de la zăcământul gigantic de la Shah Deniz.

'SGC este strategic pentru politica de diversificare energetică a UE', a indicat comisarul Kadri Simson, apreciind că SGC este un 'succes'.

După o întâlnire bilaterală cu președintele azer Ilham Aliev, acesta din urmă a 'exprimat speranța că negocierile între Azerbaidjan și UE cu privire la un nou acord vor fi finalizate în curând', arată un comunicat al președinției de la Baku.

Într-o conferință de presă, comisarul european a afirmat că dorește ca volumul de gaz azer exportat spre Europa să atingă 10 miliarde de mc pe an, echivalent cu funcționarea la deplină capacitate a SGC.

Responsabila UE a vorbit și despre o posibilă extindere a coridorului de gaz, în funcție de 'așteptările pieței', insistând pe importanța acestuia 'într-un context de penurie și de creștere a prețurilor pe piața de energie'.

La rândul său, Aliev a precizat că țara sa a exportat 19 miliarde de mc de gaz în 2021, dintre care 8,5 miliarde spre Turcia (față de 6 miliarde prevăzute inițial), 7 miliarde spre Italia, iar restul spre alte țări ale coridorului (Georgia, Grecia, Bulgaria).

'Sunt sigur că Albania va primi gaz azer imediat ce își va termina rețeaua de distribuție', a adăugat președintele Aliev.

Potrivit ministrului azer al energiei, Parviz Șahbazov, țări din Balcani au cerut la rândul lor să primească gaz din Azerbaidjan.

Ilham Aliev, aflat la putere din 2003, este acuzat de opoziție și de activiști pentru drepturile omului de reprimarea libertății de exprimare în țara sa, fie că este vorba despre media, opoziție sau societatea civilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău