O delegație a FMI a sosit într-o misiune la Chișinău

  • 14 Februarie 2017 13:15
O delegație a FMI a sosit într-o misiune la Chișinău

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional a sosit marți, 14 februarie, într-o misiune de două săptămâni în Republica Moldova pentru a evalua progresele înregistrate de către autoritățile de la Chișinău după semnarea Memorandumului de finanțare cu FMI.

Este prima evaluare a programului de țară, aprobat la 7 noiembrie 2016, și de care va depinde debursarea celei de-a doua tranșe din suma totală de 178 de milioane de dolari. 

Misiunea FMI urmează să puncteze evoluțiile din economia Republicii Moldova de la data semnării Acordului de Finanțare. Principalul subiect pe agenda discuțiilor va fi situația din sistemul bancar. Experții vor evolua la ce etapă se află investigațiile privind ”furtul miliardului”, ultimile detalii din raportul Kroll, dar și modul în care vor reuși autoritățile să recupereze banii. Totodată, misiunea FMI va insista pe identificarea de către BNM și publicarea listei beneficiatilor finali ai celor mai mari  bănci din țară.

Un alt subiect al discuțiilor cu experții Fondului Monetar va fi Legea privind legalizarea capitalului și stimularea fiscală, în condițiile în care mai mulți analiști, dar și reprezentanți ai instituțiilor donatoare au atenționat că proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la periclitarea măsurilor de combatere a corupției și ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor și fraudele.

Un alt angajament, prevăzut de Programul de finanțare al FMI, este elaborarea unui mecanism transparent pentru a asigura ajustarea la timp a tarifelor la utilitățile publice. Astfel, prețurile la gaz, căldură, apă și curent electric ar urma să crească odată cu introducerea în tarif a devierilor financiare, cerută de furnizori. 

La finele misiunii, experții FMI vor prezenta și un raport, de care va depinde alocarea celei de-a doua tranșe a finanțării acordate de Fond.

Experții Fondului Monetar Internațional au avut deja, în dimineața zilei, o serie de întrevederi la nivel de experți la Banca Națională a Moldovei, după care urmează să se întâlnească cu reprezentanții Ministerului Finanțelor și Ministerului Economiei.

Delegația este condusă de Ben Kelmanson care o înlocuiește pe Ivanna Vladkova-Hollar la șefia misiunii FMI, începând cu luna ianuarie a.c.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău