O delegație a BNM se află la la Washington. Oportunitățile de dezvoltare a pieței de capital se află în centrul discuțiilor cu oficiali din Europa și SUA

  • 18 Aprilie 09:48
O delegație a BNM se află la la Washington. Oportunitățile de dezvoltare a pieței de capital se află în centrul discuțiilor cu oficiali din Europa și SUA

În cadrul reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Mondiale (BM) de la Washington, delegația Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, a avut o serie de întrevederi productive cu oficiali importanți, discuțiile fiind axate pe dezvoltarea pieței financiare și a intermedierii financiare pentru asigurarea progresului economic al țării.

În cadrul discuțiilor, s-a subliniat că dezvoltarea pieței de capital va oferi alternative de finanțare pentru companii, precum și oportunități de investiții. Un alt punct de pe agenda întrevederilor l-a constituit identificarea de noi oportunități de colaborare, precizează un comunicat al BNM.

Astfel, pe 17 aprilie 2024, echipa BNM s-a întâlnit cu Marina Moretti, Director Adjunct al Departamentului Piețelor Monetare și de Capital (MCM) din cadrul FMI, cu Elena Flores, Directorul General Adjunct al Direcției Generale Afaceri Economice și Financiare (DG ECFIN) a Comisiei Europene, dar și cu reprezentanți ai unor companii internaționale de top.

În centrul discuțiilor au stat cooperarea tehnică între BNM și FMI, precum și asistența pentru programe de susținere financiară viitoare.

La întrevederea cu reprezentanții Departamentului  Piețe Monetare și de Capital din cadrul FMI s-a pus accent pe cooperarea tehnică a BNM cu FMI și asistența pentru următorii ani, inclusiv posibilele beneficii ale unui Program de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP) de la FMI și BM, în anul 2026.

Guvernatoarea Anca Dragu și Elena Flores, directorul general-adjunct (DG ECFIN) din cadrul Comisei Europene, au abordat subiectele ce țin de asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova, inclusiv perspectiva economică și reformele structurale necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii financiare și extinderea pieței de capital din Moldova.

Un moment semnificativ al vizitei a fost întrevederea dintre guvernatoarea Anca Dragu și omologul său din Ucraina, Andriy Pyshnyy. Oficialii au subliniat importanța colaborării regionale între băncile centrale și au analizat perspectiva macroeconomică a zonei.

La Washington, delegația BNM a purtat, de asemenea, discuții cu reprezentanți ai unor companii internaționale de top, consolidând astfel strategia de atragere a investițiilor externe și de dezvoltare a piețelor de capital, având în vedere integrarea europeană.

„Discuțiile purtate la Washington subliniază angajamentul Moldovei de a-și moderniza economia și de a asigura stabilitatea financiară și prosperitatea pentru cetățenii moldoveni”, afirmă guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

Ședințele de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale constituie o oportunitate unică de realizare a schimbului de experiență și opinii ale participanților din diverse țări în domeniile dezvoltării economice și stabilității financiare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău