O declarație cu privire la asumarea parcursului european, semnată de mai mulți cetățeni care sprijină aderarea R. Moldova la UE

  • 06 Iunie 2022 19:15
O declarație cu privire la asumarea parcursului european, semnată de mai mulți cetățeni care sprijină aderarea R. Moldova la UE

„Numai integrarea deplină și efectivă în Uniunea Europeană ne poate oferi garanțiile de securitate, pace și demnitate de care cetățenii liberi au nevoie. Avem nevoie de Uniunea Europeană care ne poate proteja și întrona libertățile și drepturile fundamentale sub garanții ferme de securitate contra oricăror amenințări convenționale și neconvenționale (terorism, crime cibernetice), tot așa după cum națiunile baltice (Letonia, Lituania și Estonia) și-au putut construi bunăstare și siguranță după aderarea la Uniunea Europeană”, se arată într-o Declarație cu privire la asumarea parcursului european a Comitetul pentru Unitate și Bunăstare.

Declarația este emisă  „în ajunul unui moment esențial al istoriei noastre”. În câteva zile, Comisia Europeană își va prezenta avizul cerut de către Consiliul și Parlamentul European la solicitarea Republicii Moldova de a primi statutul de țară-candidat în procesul de aderare la Uniunea Europeană. „ Având în vedere semnalele pozitive conținute în Concluziile Consiliului European din 31 mai, 2022, și în Rezoluția Parlamentului European cu privire la situația actuală a cooperării dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova (2022/2651(RSP)) din 5 mai, 2022, suntem obligați să valorificăm deschiderea extraordinară a Uniunii Europene”, se menționează în Declarație.

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare sesizează autoritățile statului asupra unor probleme de informare corectă a populației în procesul de pregătire a dosarului de candidat și de convingere a statelor membre. Și atenționează reprezentanții actualei guvernări asupra inadmisibilității tentației de a politiza și însuși demersul european în beneficiul unui singur partid politic.

Comitetul pledează pentru încheierea neîntârziată a unui Acord de consens național pentru aderare, care ar servi ca angajament național în procesul de integrare completă și ireversibilă în Uniunea Europeană. Partidele politice din Republica Moldova,  inclusiv și partidul de guvernământ, sunt invitate să se implice la elaborarea și semnarea unei Declarații comune privind parcursul de aderare la Uniunea Europeană, deopotrivă cu angajamentele necesare în acest sens.

Aderarea la Uniunea Europeană impune rezolvarea conflictului transnistrean „prin demilitarizarea, de-criminalizarea și democratizarea teritoriului ocupat în acest moment”. „Vom avea obligația de a aborda în modul cel mai serios căile de rezolvare a conflictului din raioanele estice ale Republicii Moldova, un conflict înghețat în urma agresiunii militare rusești din anul 1992, inspirat, finanțat și conservat în forma sa actuală de imperialismul rus, prin complicitatea unor grupuri corupte”, se precizează în Declarație.

Declarația deja a fost semnată de Valentina Casian, primar al Orașului Strășeni, Igor Klipii, ex-ambasador în Lituania, Igor Munteanu, ex-ambasador în SUA, Anatol Țăranu, ex-ambasador în Rusia, Veaceslav Ioniță, economist etc. Declarația poate fi semnată și de alți cetățeni care sprijină aderarea Moldovei la UE. Mesajele de adeziune pot fi trimise la adresa electronică a Comitetului [email protected].

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău