O cunoscută pianistă din Iași, originară din R. Moldova, a fost omagiată la Chișinău

  • 04 Februarie 2023 15:05
O cunoscută pianistă din Iași, originară din R. Moldova, a fost omagiată la Chișinău

Un eveniment omagial cu genericul ”Talent, creativitate, performanță”, dedicat Aureliei Bufteac-Simion, cunoscută pianistă, doctor în muzică, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte ”George Enescu”, Iași, originară din R. Moldova, a avut loc ieri în cadrul Salonului Muzical al Bibliotecii Naționale, informează MOLDPRES.

La manifestare au participat: dr. Eliza-Paraschiva Irina-Solomon, soprană (Iași); lect. univ. dr. Constantin Stavrat - vibrafon, set de tobe (Iași); prof. grad superior Viorica Andriuță - vioară (Chișinău), compozitorul Constantin Rusnac, Svetlana Bivol, președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, cântăreața Viorica Roșca ș.a. În program au răsunat creații vocal-instrumentale și instrumentale semnate de protagonista evenimentului.

Solicitat de agenție, compozitorul Constantin Rusnac a menționat că Aurelia Bufteac-Simion este un muzician de înaltă valoare. ”Ca pianistă posedă un nivel tehnico-profesionist impresionant. În calitate de compozitoare, muzica creată de ea ajunge la inima ascultătorilor. Nu în zadar Iașul a primit-o cu brațele deschise, ea fiind o perioadă prorector al Universității Naționale de Arte ”George Enescu”. Fiind descendentă dintr-o dinastie de muzicieni, ea a continuat tradiția familiei și a educat un fecior, Constantin Stavrat, un excelent percuționist și pedagog, care a impresionat publicul cu vibrafonul său cosmic, alături de vioara magică a surorii mamei sale, Viorica Bufteac-Andriuță”, a remarcat Constantin Rusnac.

La rândul său, cântăreața Veronica Văluță-Bantaș, organizatoarea Salonului Muzical a afirmat că Aurelia Bufteac-Simion este o pianistă care a obținut peste 100 de premii la diverse concursuri naționale și internaționale, iar discipolii ei – peste 130 de premii. ”Ea a făcut o donație de carte (partituri) în cadrul unui proiect editorial desfășurat în 2022, pentru Biblioteca Națională a RM și Biblioteca de Arte "Tudor Arghezi" din Chișinău. Aurelia Bufteac-Simion a promis că pe viitor vor mai fi donate cărți din acest proiect”, a adăugat Veronica Văluță-Bantaș. 

Aurelia Bufteac-Simion este absolventă a Școlii Republicane de Muzică ,,Eugen Coca” și a Conservatorului Moldovenesc de Stat „Gavriil Musicescu” din orașul Chișinău. În prezent este profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu” din Iași, România. În perioada 2016-2020 a fost prorector al acestei instituții. A colaborat cu soliști din Belgia, Coreea de Sud, Elveția, Franța, Germania, Italia, Japonia, R. Moldova, România, Suedia, cu numeroase formații din Italia, R. Moldova, România. A fost distinsă cu Premiul UAGE (2007) pentru cercetare științifică și activitate artistică, a obținut Medalia de aur (2011), cea de bronz (2014), de argint (2021) la EUROINVENT pentru volumele și partitura publicată. Cea mai recentă medalie i-a fost acordată de UNESCO pentru contribuția substanțială la educarea tinerei generații de specialiști, pentru consolidarea relațiilor culturale cu R. Moldova și promovarea idealurilor UNESCO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău