O culegere de studii realizată de istorici, politologi și juriști ucraineni și polonezi, lansată la Chișinău. Politica Rusiei în lume și noua ideologie a Kremlinului – printre subiectele abordate în volum

  • 04 Februarie 2022 15:58
O culegere de studii realizată de istorici, politologi și juriști ucraineni și polonezi, lansată la Chișinău. Politica Rusiei în lume și noua ideologie a Kremlinului – printre subiectele abordate în volum

O culegere de studii cu titlul „A supraviețui lângă imperiu, prețul noii agresiuni a Kremlinului”, realizată de istorici, politologi și juriști ucraineni și polonezi a fost lansată astăzi Chișinău. Politica Rusiei în lume, noua ideologie a Kremlinului, influența hibridă a Federației Ruse în țările vecine sunt câteva teme abordate în în volum, a menționate într-un scurt interviu pentru Radio Chișinău, istoricul Sergiu Mustață, moderatorul evenimentului:

Sunt realități despre care autorii au avut curajul și intenție de a informa mai bine publicul. Economistul Andrei Klimenko împreună cu Ruslan Sidorenko vorbesc despre elemente strategice ale bazinului Mării Negre, dintr-o perspectivă a Federației Ruse de a controla zona respectivă. E o temă istorică care are o vechime de câteva secole. Un coleg polonez vorbește despre mecanismele relațiilor politico-juridice Rusia-Ucraina și încălcarea drepturilor omului sau încălcarea unor elemente ale dreptului internațional. Culegerea ne ajută să înțelegem mai bine ce se întâmplă astăzi în relația dintre Rusia și Ucraina și care este starea generală de lucruri în acest context”

Motivele care stau în spatele noii amenințări a Federației Ruse asupra Ucrainei, țin de interesul Rusiei în zona Mării Negre și de resursele energetice, Rusia fiind un mare actor pe piața energetică, consideră istoricul Sergiu Mustață:

Criza gazelor nu este întâmplătoare. Este o chestiune care ține de interesele Rusiei și toată lumea a înțeles că este și o provocare care vine din parte lor. Este clar că situația de astăzi are anumite trăsături mai vechi ce țin de impunerea rolului de lider, cel care dictează condițiile de piață în relațiile internaționale. Și situația actuală, care este destul de încordată, lumea discută foarte mult despre un alt val de agresiune din partea Rusiei. În speranța că nu se va întâmpla, dar situația este destul de încordată, eu cred că este legată de aceste elemente economice în primul rând și confruntarea cu alt actor important de cealaltă parte, SUA și NATO”.

Lansarea volumului de studii „A supraviețui lângă imperiu, prețul noii agresiuni a Kremlinului”, a avut loc în incinta Universității Pedagogice ”Ion Creangă” din Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău