O creatură marină lipsită de ochi poate totuși să vadă (studiu)

  • 03 Ianuarie 2020 19:27
O creatură marină lipsită de ochi poate totuși să vadă (studiu)

O rudă a stelei de mare, care trăiește printre recifele de corali din Marea Caraibelor și Golful Mexic și care este lipsită de ochi, poate totuși să vadă, au anunțat oamenii de știință care au studiat această creatură ce extinde limitele simțului vederii în regnul animal, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

O echipă de cercetători a anunțat joi că o specie de ofiuridă, numită Ophiocoma wendtii, este a doua creatură cunoscută până în prezent - după ariciul de mare - care poate să vadă deși nu are ochi, o capacitate denumită vedere extraoculară.

Această capacitate deosebită se datorează unor celule fotosensibile, numite fotoreceptori, care îi acoperă corpul, și celulelor pigmentare, numite cromatofore, care se deplasează în timpul zilei pentru a permite schimbarea dramatică a culorii acestei creaturi, de la roșu-brun ziua, la bej, pe parcursul nopții.

Ofiuridele, creaturi cu cinci brațe care se extind dintr-un disc central, sunt înrudite cu stelele de mare, castraveții de mare, aricii de mare și alte viețuitoare dintr-un grup de nevertebrate marine numite echinoderme. Acestea au sistem nervos, dar sunt lipsite de creier.

Această stea roșie, de aproximativ 35 de centimetri de la un vârf la altul al brațelor, trăiește în habitate luminoase și complexe, iar printre prădătorii săi se numără peștele de recif. Ea stă ascunsă în timpul zilei - capacitatea de a vedea un loc sigur pentru a se ascunde fiind astfel esențială - și iese noaptea pentru a se hrăni cu resturi de pe fundul apei.

Fotoreceptorii săi sunt înconjurați în timpul zilei de cromatofore, care micșorează posibilitatea de a fi detectată, fiecare fotoreceptor acționând precum un pixel care, atunci când este combinat cu alți pixeli, formează o imagine completă. Acest sistem nu funcționează noaptea când cromatoforele se contractă.

''În cazul în care concluziile noastre despre cromatofore sunt corecte, acesta este un frumos exemplu de inovație în evoluție'', a declarat Lauren Sumner-Rooney din cadrul Muzeului de Istorie Naturală al Universității Oxford, care a condus studiul publicat în jurnalul științific Current Biology.

Experimentele de laborator au indicat că aceste stele au o vedere rudimentară. Plasate într-o arenă circulară, ele s-au deplasat către pereți albi cu o dungă neagră, similare cu ascunzătoarea de zi. Un alt scenariu a demonstrat că ele nu fac doar distincția între luminozitate și întuneric. Când au fost puse într-un spațiu gri, astfel încât nicio zonă să nu fie mai luminoasă sau mai întunecată, ele au continuat să se îndrepte către dunga neagră, care era centrată pe o zonă albă astfel încât să reflecte aceeași cantitate de lumină ca nuanța gri.

''Este un concept atât de străin pentru noi, în postura de viețuitoare conduse de vizual, să concepem modul în care un animal și-ar putea vedea habitatul fără ochi, însă acum cunoaștem două exemple'', a precizat Sumner-Rooney.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău