O controversă veche privind pictura Mona Lisa pare să fi luat sfârșit: Unde a pictat Leonardo Da Vinci celebrul tablou

  • 12 Mai 17:55
O controversă veche privind pictura Mona Lisa pare să fi luat sfârșit: Unde a pictat Leonardo Da Vinci celebrul tablou

Mona Lisa, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a stârnit dezbateri nesfârșite prin peisajul din spatele femeii gânditoare: unii istorici de artă au sugerat că decorul este unul imaginar și idealizat, în timp ce alții au susținut că există diferite legături cu anumite locuri din Italia. Acum, Ann Pizzorusso, geologă și istoric al artei, susține că a aflat răspunsul, relatează The Guardian.

Specializată pe istoria artei renascentiste și geologă, Ann Pizzorusso crede că în sfârșit a rezolvat misterul într-una dintre cele mai faimoase picturi din lume - La Gioconda, combinând cele două domenii de expertiză, scrie Hotnews.

Ce susține Ann Pizzorusso că reprezintă peisajul din spatele Giocondei

Ea sugerează că Leonardo a pictat mai multe caracteristici recunoscute ale municipiului Lecco, aflat pe malul lacului Como, în regiunea Lombardia din nordul Italiei.

Pizzorusso spune că identificat podul, lanțul muntos și lacul din Mona Lisa sunt de fapt podul Azzone Visconti din secolul al XIV-lea din Lecco, Alpii de sud-vest cu vedere la zonă și Lago di Garlate, pe care se știe că Leonardo l-a vizitat acum 500 de ani.

Asemănările sunt incontestabile, a spus ea. „Sunt atât de încântată de asta. Chiar simt că este un succes.”

Anterior, unele teorii susțineau, că un pod și un drum din celebra pictură Mona Lisa sunt din Bobbio, un mic oraș din nordul Italiei, iar în 2023 un istoric italian, Silvano Vinceti, spunea că Leonardo a pictat de fapt un pod din provincia Arezzo.

Dar concentrarea asupra podului, a spus ea, nu a fost suficientă.

Care ar fi dovezile incontestabile că peisajul din care s-a inspirat Leonardo pentru Mona Lisa este din Lecco

„Podul arcuit a fost omniprezent în Italia și în Europa și multe arătau foarte asemănător. Este imposibil să identifici o locație exactă doar printr-un pod. Toți vorbesc despre pod și nimeni nu vorbește despre geologie”, a spus ea, adăugând: „geologii nu se uită la picturi, iar istoricii de artă nu se uită la geologie”.

„Istoricii de artă au spus că Leonardo și-a folosit întotdeauna imaginația, dar poți oferi această imagine oricărui geolog din lume și ei vor spune ce spun eu despre Lecco. Chiar și un non-geolog poate vedea acum asemănările.”

Ea a remarcat că rocile din Lecco sunt calcar și că Leonardo și-a înfățișat rocile într-o culoare gri-alb – „ceea ce este perfect, pentru că acesta este tipul de stâncă care există aici”. Ea a adăugat că, spre deosebire de Lecco, nici Bobbio, nici Arezzo nu au un lac: „Deci avem dovezi perfecte la Lecco”.

Cercetările ei anterioare cu privire la Leonardo au implicat studierea ambelor versiuni ale picturii Fecioarei între stânci – cea din Luvru din Paris și replica din Galeria Națională din Londra.

Până în 2010, Galeria Națională a crezut că cea pe care o avea este în principal opera asistenților, dar, după restaurare, a declarat că este posibil ca Leonardo să fi pictat el însuși tabloul

Analiza lui Pizzorusso asupra vegetației și geologiei din jurul figurilor centrale a reînviat dezbaterea. Ea a concluzionat: „Botanica în versiunea Luvru este perfectă, arătând plante care ar fi prosperat într-o grotă umedă și întunecată. Dar plantele din versiunea londoneză sunt inexacte. Unele nu există în natură.”

Ea a remarcat că Leonardo și-a impresionat întotdeauna studenții cu importanța descrierii cu acuratețe a naturii. Pentru cele mai recente cercetări pe Mona Lisa, ea a vizitat Lecco, pășind pe urmele lui Leonardo: „Știm din caietele sale că a petrecut mult timp explorând zona Lecco și teritoriul dinspre nord”.

Teoria lui Pizzorusso „convinge”

Michael Daley, directorul organului de supraveghere ArtWatch UK, consideră că descoperirile lui Pizzorusso sunt „importante”, „pentru că are cunoștințe științifice adevărate, iar Leonardo da Vinci a fost „cel mai științific artist”.

„Toți istoricii de artă speculează unde a fost pictată Mona Lisa. Oricine vede un pod crede că a fost acolo. Dar Pizzorusso a stabilit locația în mod convingător cu dovezi ale prezenței lui Leonardo în zonă, geologia acesteia și, desigur, un pod.”

Jacques Franck, un fost consultant pe opera lui Leonardo da Vinci la Luvru, a declarat: „Nu mă îndoiesc nicio secundă că Pizzorusso are dreptate în teoria ei, având în vedere cunoștințele ei perfecte despre geologia țării italiene – și mai precis despre locurile în care Leonardo a călătorit în timpul vieții sale, ceea ce ar putea corespunde peisajului muntos din Mona Lisa.”

În acest weekend, Pizzorusso își va prezenta dovezile la o conferință de geologie din Lecco.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
19
Sun
19
Mon
22
Tue
24
Wed
25
Arhivă Radio Chișinău