O conferință științifică dedicată Zilei Limbii Române a avut loc la o bibliotecă din capitală
-
24 August 2021 08:31
La Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu” din Chișinău a avut loc astăzi o conferință științifică cu genericul „Lumina limbii române”, dedicată Zilei Limbii Române, informează MOLDPRES.
În discursul său intitulat ”Aripile limbii române în Renașterea Națională reflectată în poezie” conferențiarul universitar, poetul și criticul literar Victoria Fonari a valorificat importanța scriitorilor în schimbările ce au avut loc în 1989: accentuarea originii latine a limbii; trecerea de la grafie chirilică la cea latină; oferirea statutului oficial și pledarea pentru o limbă literară românească în toate sferele. Ea a analizat versurile lui Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Leonida Lari, scrie sursa citată.
”Sacrul, frumosul, eternul – toate apar la Grigore Vieru în veșmintele rugăciunii, devine timpul și spațiul în care omul are acces la creație prin creație. Această smerenie, pioșenie constituie și putere. În cazul dat în conceptul din perspectiva orfică se includ valorile creștine: credință (în forța cuvântului), speranță (de a dăinui în neam), dragoste (în unitate). Acestea se reflectă cu o forță combativă în vocația orfică la Nicolae Dabija. O autozidire, o dăruire de destăinuire, de sacrificiu - sunt trăsături care se relevă în mai multe versuri. Pe undele spiritualului, dar și cu asumările de a renaște spiritul dragostei pentru neam constituie creația Leonidei Lari într-un dialog fratern, scindat între două lumi”, a specificat Victoria Fonari.
În cadrul evenimentului, profesorul universitar Irina Condrea a prezentat o prelegere despre normă și uz în comunicarea actuală. Alexandru Bantoș, editor și publicist, redactor-șef al revistei „Limba Română”, directorul Casei Limbii Române „Nichita Stănescu” a vorbit despre Eugeniu Coșeriu în paginile revistei „Limba Română”, criticul și istoricul literar - Ana Bantoș despre orizontul lingvistic coșerian: interdisciplinaritate și actualitate și istoricul literar și muzeograful Vasile Malanețchi - despre Valentin Mândâcanu și contribuția sa la salvgardarea limbii române în Basarabia.
Tot în această zi, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” a avut loc spectacolul muzical „Independență, limba română, demnitate națională”, eveniment cultural consacrat celor 30 de ani de Independență a Republicii Moldova. În cadrul spectacolului au fost audiate piese muzicale cu tematica sărbătorii, interpretate de elevi ai liceelor din municipiul Chișinău, coordonați de profesoara de canto Adriana Spunei, interpretă de operă și muzică ușoară.