O conferință privind crimele de război în Ucraina se desfășoară astăzi la Haga

  • 02 Aprilie 13:40
O conferință privind crimele de război în Ucraina se desfășoară astăzi la Haga

Șeful diplomației ucrainene merge la Haga, pentru a participa la o conferință despre crimele de război comise de ruși în Ucraina.

La peste doi ani de la începutul războiului de agresiune lansat de Rusia în Ucraina, miniștri europeni și anchetatori internaționali vor discuta marți la Haga despre modul în care avansează urmărirea penală în cazuri de crime de război comise în acest conflict, informează dpa.

Ucraina, aliații săi și Comisia Europeană vor să se asigure că persoanele suspectate de crime război vor compărea în fața justiției.

Pe agenda conferinței figurează de asemenea și problema modului în care Rusia ar putea fi urmărită penal pentru delictul de agresiune. Un tribunal special ar putea fi înființat în acest scop. Cu ocazia acestei conferințe vor fi înregistrate și primele cereri de despăgubire din partea victimelor, notează dpa.

Printre participanții la această conferință, găzduită de Regatul Țărilor de Jos, se numără reprezentanți ai Comisiei Europene, Ucrainei și ai țărilor occidentale aliate ale Kievului, precum și ai Curții Penale Internaționale și ai Eurojust, agenția Uniunii Europene care se ocupa de cooperarea judiciară în materie penală.

La scurt timp după începerea războiului, mai multe țări au convenit să coopereze cu Ucraina și cu autoritățile judiciare internaționale în cadrul investigațiilor cu privire la potențiale crime de război.

Pe lângă justiția ucraineană, de investigarea posibilelor crime de război se ocupă de asemenea Curtea Penală Internațională (CPI) cu sediul la Haga. Procurorul șef al CPI, Karim Khan, a emis până acum patru mandate internaționale de arestare împotriva unor oficiali ruși de rang înalt pentru presupuse crime de război, inclusiv pe numele președintelui Vladimir Putin pentru suspiciuni de deportare ilegală a copiilor ucraineni și transferul ilegal de persoane din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă, informează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău