O clădire istorică din Chișinău s-a prăbușit parțial în timpul lucrărilor de restaurare

  • 11 Februarie 09:15
O clădire istorică din Chișinău s-a prăbușit parțial în timpul lucrărilor de restaurare

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) a oprit de urgență lucrările de restaurare a unei clădiri istorice din Chișinău.

Este vorba despre o vilă urbană de pe strada str. Alexei Mateevici 73, inclusă în lista monumentelor de categorie locală. Clădirea datează de la începutul secolului al XX-lea, fiind construită în stil eclectic.

„Examinând situația și discutând cu responsabilii șantierului, AIRM a emis și a înmânat responsabililor o prescripție care prevede: sistarea lucrărilor de pe șantier, crearea unei Comisii mixte pentru a elucida situația creată”, se arată în comunicatul AIRM.

Potrivit TVR Moldova, lucrările au fost sistate pentru că pereții clădirii s-au dărâmat în timpul lucrărilor de restaurare, fiind salvate doar câteva ziduri.

Reprezentanții AIRM au declarat că lucrările de reabilitare a vilei au început deși exista un risc iminent de prăbușire a pereților.

„Eu bănuiesc că a fost făcută o expertiză proastă. Agenția a intervenit, a făcut o prescripție de stare a lucrărilor, li s-a dat ca recomandare să se oprească. Acum ar fi ok să fie format un grup de lucru și de constatat circumstanțele. Ar trebui să fie făcută o expertiză tehnică nouă, de văzut starea clădirii și posibilitatea consilidării pereților după un nou proiect”, a spus pentru TVR Moldova Serghei Chiriac, directorul AIRM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,54 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
16
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău