O carte și un film dedicate Regelui Mihai au fost lansate la o bibliotecă din capitală

  • 25 Octombrie 2021 20:00
O carte și un film dedicate Regelui Mihai au fost lansate la o bibliotecă din capitală
Foto: MOLDPRES

La Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău a avut loc astăzi un eveniment dedicat celor 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, marcat prin lansarea cărții semnate de Aliona Grati „Regele Mihai și Basarabia. O poveste uitată de neuitat” și proiectarea filmului „Vizitele monarhilor la Chișinău. Partea a III-a: Ultimul Rege Mihai I”, autori - Aliona Grati, doctor habilitat în filologie și Nicolae Enciu, doctor habilitat în istorie, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Aliona Grati a afirmat că volumul cuprinde 340 de pagini și a apărut la o editură din București.

„Cartea s-a născut din nevoia covârșitoare de a umple un gol. Un gol pe care l-am resimțit cu acuitate eu și, îmi închipui, congenerii mei. Pentru cei născuți în spațiul dintre Nistru și Prut în perioada când acesta se afla în componența URSS, regii înaintașilor lor sunt aproape niște necunoscuți. Politicile de deznaționalizare, interdicțiile asupra trecutului istoric, politica românofobă, adevărul denaturat al istoriografiei sovietice, ateismul agresiv și măsurile coercitive au distrus metodic memoria colectivă a românilor basarabeni despre instituția regală. Ceea ce nu s-a putut spune cu voce tare, a lunecat în adâncimea structurală a imaginarului artistic: în mărturii, în legende, în povești. Proiecțiile artistice, atâtea câte există, au constituit forme de rezistență la mecanismele de „spălare a creierului” instrumentate de istoriografia oficială comunistă și totodată mijloace de păstrare a memoriei”, a precizat  scriitoarea.

În postfața cărții, președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel-Pop menționează, între altele, că „autoarea, cu mintea cercetătorului și cu sentimentul românului, ne îndeamnă în această lucrare memorabilă să cunoaștem și să prețuim istoria noastră, care ne aparține tuturor și în cadrul căreia figura regelui Mihai rămâne de neșters”.

Filmul documentar „Vizitele monarhilor la Chișinău. Partea a III-a: Ultimul Rege Mihai I” face parte dintr-un serial intitulat „Arta și mitopoetica orașului Chișinău”, creat de cercetătorii unui proiect științific de la Universitatea de Stat din Moldova cu susținerea Direcției Cultură, din capitală. Subiectul filmului sunt vizitele Regelui Mihai la Chișinău.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul directorul instituției-gazdă, Mariana Harjevschi, profesorul universitar Cătălin Bordeianu, director adjunct al Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, doctorul în istorie Cristina Gherasim, criticul literar Diana Dementieva, iar online – prorectorul Universității de Stat din Moldova, Aurelia Hanganu, profesorul universitar Radu Ștefan Vergatti din București, scriitori, editori ș.a.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău