O carte despre simbol și culoare în arta tradițională românească a fost lansată la Chișinău

  • 28 Iunie 2019 08:47
O carte despre simbol și culoare în arta tradițională românească a fost lansată la Chișinău

O carte intitulată „Simbolismul cromatic în cultura tradițională românească” scrisă de Tamara Apostol-Macovei, a fost lansată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, informează MOLDPRES.

Potrivit cercetătorului științific Varvara Buzilă, în această carte se investighează un domeniu de o mare importanță al culturii, care până nu demult a fost lăsat într-un con de umbră. ”Cartea aceasta este rezultatul unui efort de mai bine de un deceniu. E o carte care s-a dat destul de greu autoarei, pentru că domeniul  abordat este foarte complex, dar și viziunea prin care studiază acest domeniu este una de complexitate. Culoarea, ca un domeniu intermediar al mai multor discipline a rămas în umbră. Dar culoarea este o însușire de bază. Ea ne motivează și ne modelează. Culoarea văzută ca simbol în arta tradițională - acesta este subiectul cărții de față”, a precizat Varvara Buzilă.

În context, doctorul în filologie Tamara Apostol-Macovei a afirmat că în această carte a dorit să explice ce înseamnă culoarea în cultura noastră tradițională. ”Culoarea ne înconjoară de veacuri, dar mai puțini au încercat s-o explice. De ce anume în domeniul etnografic? Pentru că noi avem obiecte din toate domeniile: și ceramică, și țesături, și broderie și toate sunt colorate. Dar de ce anume sunt colorate și care culoare ne reprezintă neamul nostru, de ce un neam poartă mai mult roșu, altul - albastru, sau cu ce se combină albastrul și roșul, ce semnificație are această culoare, când se poartă – vorbesc de cele trei culori de bază: negru-alb și roșu, care vin din cultura cucuteniană. Aceste trei culori ne reprezintă aria geografică în care noi ne aflăm. În această carte explic de ce la slavi culoarea roșie este mai aprinsă, iar la români – mai întunecată. De asemenea, explic culorile din folclorul nostru”, a subliniat Tamara Apostol-Macovei.

La rândul său, directorul Institutului Patrimoniului Cultural, Victor Ghilaș, a spus că este vorba de o lucrare care a fost elaborată în premieră, cu un subiect original, deși de cromatică s-au mai ocupat Simion Florea Marian, Tudor Panfili ș.a. ”Ei s-au ocupat în bună parte de componenta cromaticii care se regăsește în vestimentație, obiectele de cult ș.a.m.d. În cazul de față, Tamara Apostol-Macovei se referă la simbolism, adică tratează ce semnifică culoarea în cultura tradițională românească de la noi, făcând un recurs în istorie și ajungând până la zilele noastre – cum se referă cromatica, inclusiv în materialul de construcție: în piatră, în piele, în os. În aceasta vedem noi originalitatea acestei lucrări”, a constatat Victor Ghilaș.

Tamara Apostol-Macovei s-a născut la 27 septembrie 1958 în satul Trușeni, raionul Strășeni. Absolventă a Institutului de Arte ”Gavriil Musicescu” din Chișinău (1976-1980), este cercetător științific la Institutul de Arheologie și Etnografie al Academiei de Științe a Moldovei, Secția probleme generale ale etnografiei (1990-2014) și la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (din 2014). Este doctor în filologie (domeniile etnologie-folclor), cu teza ”Simbolismul cromatic în cultura tradițională”, susținută în 2006 la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
1
Fri
5

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău