O carte despre eroii ungheneni din războiul de pe Nistru a fost lansată la un muzeu din Capitală

  • 04 Martie 2021 08:53
O carte despre eroii ungheneni din războiul de pe Nistru a fost lansată la un muzeu din Capitală

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost lansată lansată marți, 3 martie, cartea ”Eroii ungheneni nu mor niciodată” de istoricul Corneliu Prepeliță, președintele Asociației Istoricilor ”Nicolae Iorga” din raionul Ungheni, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Petru Vicol, a menționat că evenimentul a fost dedicat Zilei Memoriei și recunoștinței, 2 martie – zi de соmеmоrаrе а celor căzuți în conflictul armat din anul 1992, pentru арărаrеа integrității și independenței Republicii Moldova și а victimelor acestui conflict.

”Cartea istoricului Corneliu Prepeliță ”Eroii ungheneni nu mor niciodată” a ieșit de sub tipar în anul 2020, la o editură din Chișinău, cu o prefață semnată de către profesorul universitar Anatol Petrencu, doctor habilitat în istorie. Ea reflectă evenimentele ce stau la baza constituirii Republicii Moldova ca stat independent, locul central revenind evenimentelor tragice de pe malurile Nistrului. În condițiile în care Armata Națională era pe cale de constituire, rolul de apărători ai independenței și integrității teritoriale și l-au asumat polițiștii și voluntarii. Între combatanți au fost și tineri din raionul Ungheni, mulți dintre care și-au sacrificat viața pentru independența și libertatea Republicii Moldova”, a specificat Petru Vicol.

În context, profesorul universitar Anatol Petrencu a afirmat că istoricul Corneliu Prepeliță și-a pus drept scop să înveșnicească, într-un volum special, memoria eroilor din războiul de pe Nistru, care au căzut la datorie, apărând glia. ”Autorul cărții prezintă biografia ostașilor ungheneni, însoțită de fotografii din arhivele de familie ale militarilor căzuți la datorie, precum și alte informații importante despre evenimentele tragice de pe Nistru. Această carte este un instrument de educație a tinerei generații. Istoricul Corneliu Prepeliță a făcut un lucru deosebit de important și demn de urmat de cercetătorii din alte localități”, a subliniat Anatol Petrencu.

La rândul său, Corneliu Prepeliță, autorul cărții, a spus că aceasta cuprinde biografia celor 11 eroi din raionul Ungheni, care și-au pierdut viața în războiul de pe Nistru, apărând independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova. ”Informația a fost colectată de la rude, părinți și copiii celor căzuți. Cartea va fi un suport pentru cadrele didactice pentru a cunoaște eroii din raionul Ungheni, apărători ai patriei, care și-au jertfit viața pentru idealul național”, a mai spus autorul cărții.

Corneliu Prepeliță s-a născut la 1 septembrie 1979 în satul Costuleni, raionul Ungheni. A absolvit Facultatea de Istorie și Etnografie a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău. În prezent, este specialist principal în cadrul Direcției Educație din raionul Ungheni.

Cartea ”Eroii ungheneni nu mor niciodată” cuprinde 100 de pagini și a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare.

Sursa:MOLDPRES

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău