O carte care adună mai multe opere ale lui Dimitrie Cantemir a fost lansată la Biblioteca Națională

  • 14 Februarie 19:30
O carte care adună mai multe opere ale lui Dimitrie Cantemir a fost lansată la Biblioteca Națională

În contextul Zilei Naționale a Lecturii, Editura „Știința”, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, a lansat astăzi o carte din colecția „Moștenire”, intitulată „Dimitrie Cantemir. Opere. Despre numele antice și de astăzi ale Moldovei. Istoria Moldo-Vlahică. Viața lui Constantin Cantemir, zis cel Bătrân, Domnul Moldovei”, ediție îngrijită de Andrei și Valentina Eșanu, traduceri din limba latină de Dan Slușanschi, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Academicianul Andrei Eșanu a menționat că volumul are 440 de pagini, iar primele dintre aceste două lucrări despre numele vechi și de astăzi ale Moldovei și Istoria Moldo-Vlahică sunt dedicate istoriei antice și medievale ale românilor. Acestea cuprind o serie de probleme  dedicate originii poporului român, limbii române și continuității românilor pe aceste meleaguri, care descind din coloniștii romani, aduși aici de împăratul Traian și care au continuat ca romani, ca cetățeni romani să locuiască pe aceste meleaguri din timpurile cele mai vechi, din secolul al doilea după Hristos și până la hotarul secolelor XVII-XVIII.

”Cantemir considera că limba română și poporul român sunt chiar în limba latină și poporul roman, numai că prin evoluție istorică s-a ajuns de la pronunția de roman în român. A treia lucrare este dedicată vieții tatălui său, Constantin Cantemir, care a domnit între anii 1685 și 1693, perioadă foarte complicată în istoria Moldovei, fiindcă Moldova era în calea marilor războaie între Polonia și Imperiul Otoman și războaiele aveau loc chiar pe teritoriul Moldovei. Din cauza asta, Moldova suferea, era jefuită prădată, arsă, bejenită și el încerca să țină țara sub control, s-o apere, măcar cât putea, de năvălirile turcilor și polonilor și să continue cât de cât o viață sub toate aspectele în Moldova. Acesta e meritul lui Constantin Cantemir și care a încercat să i-l arate fiului său, Dimitrie Cantemir”, a precizat Andrei Eșanu.

În context, profesorul universitar Victor Țvircun a afirmat că Andrei și Valentina Eșanu au făcut o activitate foarte nobilă, fiindcă ei au scos lucrări ale lui Dimitrie Cantemir, care deja au devenit o raritate bibliografică. ”Ultimele ediții ale acestor cărți au fost cu mai mult de 30 de ani în urmă. În al doilea rând, s-a făcut un lucru extraordinar de mare pentru a aduce niște  repere, comentarii, ceea ce nu s-a făcut în lucrările precedente. Eu consider că este un lucru titanic, care trebuie să fie apreciat la cea mai înaltă valoare”,  a subliniat Victor Țvircun.

La rândul său, directorul Editurii ”Știința”, Gheorghe Prini, a constatat că Dimitrie Cantemir a fost personalitatea care a scris lucrări foarte importante despre istoria noastră și despre obiceiurile noastre. ”E o sărbătoare dublă pentru noi. Recent, Editura ”Știința” a împlinit 65 de ani. În această perioadă am editat 100 de titluri în colecția ”Moștenire”. E o realizare foarte importantă.  Pe viitor, vom edita 100 de scriitori în această colecție”, a mai spus Gheorghe Prini. Pe marginea volumului s-au mai pronunțat directorul BNRM Elena Pintilei, vicepreședintele AȘM, Ion Hadârcă, deputatul Vasile Șoimaru, cercetătorii Victor Ghilaș, Gheorghe Bobână, Vasile Malanețchi ș.a.

În aceeași zi, la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu”, Editura ”Știința a lansat lucrarea „B.P. Hasdeu. Scrieri. Arhiva istorică a României”. Volumele 20 și 21.   

O carte care adună mai multe opere ale lui Dimitrie Cantemir a fost lansată la Biblioteca Națională

O carte care adună mai multe opere ale lui Dimitrie Cantemir a fost lansată la Biblioteca Națională

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău