O carte a unui compozitor român a fost lansată la Biblioteca Națională

  • 08 Noiembrie 2022 18:25
O carte a unui compozitor român a fost lansată la Biblioteca Națională

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, a organizat astăzi Salonul Muzical, în cadrul căruia a fost lansat volumul „Muzica și culorile, gramatică și matematică”, semnat de regretatul compozitor și pianist român Dumitru Milcoveanu.

Lucrarea a apărut la o editură din București, sub îngrijirea lui Octav Calleya, cunoscut dirijor de origine română, stabilit în orașul Malaga, Spania. Opera reputatului compozitor și pianist român Dumitru Milcoveanu, care a lăsat moștenire 4 simfonii, lucrări de pian, corale și instrumentale, a fost adunată cu multă grijă într-o carte-omagiu care se dorește a fi o contribuție modestă adusă de Octav Calleya, discipol al maestrului, pentru un compozitor care merită un loc important în istoria muzicii românești. În acorduri de muzică clasică și explicând relația dintre matematică, gramatică, culori și muzică, volumul este structurat în 4 capitole.

Cartea a fost prezentată de invitatul special Octav Calleya, care a depus multe eforturi pentru apariția acestei lucrări extrem de interesante, cu o problematică inedită. „De carte m-am ocupat eu, pentru că nu există nici urmași, decât de-a doua generație și mi-am dat seama că într-adevăr Dumitru Milcoveanu merita o carte, chiar direct cu numele lui, ca autor. Mi-am dat seama, încetul cu încetul, că era o datorie morală și așa am reușit să strâng tot ce trebuia, căci eram unicul care el și-a dorit ca să-i continui într-un fel sau altul, ideile și creația”, a subliniat dirijorul Octav Calleya.

La eveniment au participat compozitorul Marian Stârcea, Victoria Melnic, rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Ilona Stepan, director artistic și prim-dirijor al Capelei Corale Academice „Doina”, Svetlana Bivol, director general al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova ș.a.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău