O capsulă Soyuz cu un echipaj de trei astronauți a fost lansată spre ISS

  • 17 Decembrie 2017 12:59
O capsulă Soyuz cu un echipaj de trei astronauți a fost lansată spre ISS

O capsulă Soyuz cu trei astronauți la bord a fost lansată duminică, de pe cosmodromul rus Baikonur, din Kazahstan, spre Stația Spațială Internațională (ISS) pentru o misiune de peste 4 luni, scrie Agerpres.

Japonezul Norishige Kanai, americanul Scott Tingle și rusul Anton Shkaplerov, comandantul misiunii, s-au desprins de la sol la ora locală 13:21 (07:21 GMT).

'Racheta Soyuz MS-07 a fost lansată cu succes de pe cosmodromul din Baikonur', a anunțat Agenția spațială rusă, Roskosmos, la câteva minute după lansare. Cei trei astronauți vor ajunge la ISS, aflată pe o orbită la 400 de kilometri deasupra Pământului, peste două zile, marți, la ora 09:00 GMT. 

Anton Shkaplerov, Norishige Kanai și Scott Tingle li se vor alătura celorlalți membri ai echipajului avanpostului orbital: cosmonautul Alexander Misurkin (Roskosmos) și astronauții Mark Vande Hei și Joe Acaba (NASA), care se află pe orbită din luna septembrie.

Imaginile difuzate de Roskosmos și de NASA de la bordul capsulei îi arată pe cei trei făcând gesturi că totul este 'ok' după decolare, precum și un cățeluș de pluș plutind. Acesta a fost ales de fiica lui Anton Shkaplerov pentru a fi indicatorul de imponderabilitate de la bordul capsulei, conform Reuters.

Aceasta este prima misiune în spațiu pentru astronautul Norishige Kanai, din cadrul Agenției spațiale nipone (JAXA), dar și pentru colegul său Scott Tingle, de la NASA, în vârstă de 52 de ani. Născut în decembrie 1976, Norishige Kanai este cel mai tânăr astronaut nipon care a ajuns în spațiu.

Dintre cei trei membri ai echipajului capsulei Soyuz, Anton Shkaplerov, 45 de ani, este cel mai experimentat. El se află la cea de-a treia misiune pe ISS. În 2012 el a stat 165 de zile pe ISS, iar în perioada 2014 - 2015 și-a petrecut încă 199 de zile la bordul avanpostului orbital.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău