O capsulă Dragon a revenit pe Terra, aducând la sol numeroase mostre științifice
-
28 August 2019 10:56
O capsulă Dragon, fabricată de compania SpaceX, a revenit pe Terra după ce s-a desprins cu succes de Stația Spațială Internațională (ISS) marți, aducând la sol numeroase echipamente și mostre științifice, informează Xinhua, preluat de Agerpres.
Vehiculul a părăsit stația la ora 14:59 GMT, începând apoi o călătorie spre Terra ce a durat aproape șase ore. Dragon a amerizat în Oceanul Pacific la ora 20:21 GMT, la o distanță de aproximativ 483 de kilometri sud-vest de Long Beach, California, potrivit agenției spațiale americane (NASA). O navă de recuperare a avut misiunea de a extrage capsula din apele oceanului.
SpaceX, care efectuează pentru NASA zboruri de tip cargo, a lansat această capsulă Dragon pe 25 iulie într-o misiune de aprovizionare a ISS. Dragon a avut la bord o încărcătură de 2.268 de kilograme reprezentând experimente științifice, provizii pentru astronauții de pe ISS și componente hardware.
Capsula americană a adus înapoi pe Terra o încărcătură de peste 1.200 de kilograme, reprezentând materiale folosite în cadrul experimentelor realizate pe orbita terestră și alte echipamente.
Printre cercetările orbitale s-a aflat și un experiment prin care oamenii de știință doresc să înțeleagă mai bine evoluția maladiei Alzheimer în condiții de microgravitație. Experimentul a analizat dacă microgravitația afectează formarea filamentelor amiloide, fapt ce ar putea să reprezinte un posibil risc pentru astronauții care participă la zboruri îndelungate.
Un alt experiment readus pe Terra a testat transferul de fluide dintr-un rezervor rigid într-un rezervor flexibil realizat dintr-un elastomer de siliciu, care se poate comprima și extinde pe măsură ce se umple. O astfel de proprietate ar face posibilă alimentarea micilor sateliți în timp ce aceștia se află deja pe orbită, nu înainte de lansare, obținând astfel o economie importantă de masă și de volum în momentul lansării.
Capsula Dragon nu se autodistruge prin ardere la reintrarea sa în atmosfera Pământului și, din acest motiv, este cel mai potrivit vehicul spațial pentru a readuce pe Terra nu deșeuri, care trebuie să fie arse, ci materiale care urmează să fie examinate de oamenii de știință.
Sursa:AGERPRES