O capsulă Dragon a revenit pe Terra, aducând la sol numeroase mostre ştiinţifice

  • 28 August 10:56
O capsulă Dragon a revenit pe Terra, aducând la sol numeroase mostre ştiinţifice

O capsulă Dragon, fabricată de compania SpaceX, a revenit pe Terra după ce s-a desprins cu succes de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) marţi, aducând la sol numeroase echipamente şi mostre ştiinţifice, informează Xinhua, preluat de Agerpres.

Vehiculul a părăsit staţia la ora 14:59 GMT, începând apoi o călătorie spre Terra ce a durat aproape şase ore. Dragon a amerizat în Oceanul Pacific la ora 20:21 GMT, la o distanţă de aproximativ 483 de kilometri sud-vest de Long Beach, California, potrivit agenţiei spaţiale americane (NASA). O navă de recuperare a avut misiunea de a extrage capsula din apele oceanului.

SpaceX, care efectuează pentru NASA zboruri de tip cargo, a lansat această capsulă Dragon pe 25 iulie într-o misiune de aprovizionare a ISS. Dragon a avut la bord o încărcătură de 2.268 de kilograme reprezentând experimente ştiinţifice, provizii pentru astronauţii de pe ISS şi componente hardware.

Capsula americană a adus înapoi pe Terra o încărcătură de peste 1.200 de kilograme, reprezentând materiale folosite în cadrul experimentelor realizate pe orbita terestră şi alte echipamente.

Printre cercetările orbitale s-a aflat şi un experiment prin care oamenii de ştiinţă doresc să înţeleagă mai bine evoluţia maladiei Alzheimer în condiţii de microgravitaţie. Experimentul a analizat dacă microgravitaţia afectează formarea filamentelor amiloide, fapt ce ar putea să reprezinte un posibil risc pentru astronauţii care participă la zboruri îndelungate.

Un alt experiment readus pe Terra a testat transferul de fluide dintr-un rezervor rigid într-un rezervor flexibil realizat dintr-un elastomer de siliciu, care se poate comprima şi extinde pe măsură ce se umple. O astfel de proprietate ar face posibilă alimentarea micilor sateliţi în timp ce aceştia se află deja pe orbită, nu înainte de lansare, obţinând astfel o economie importantă de masă şi de volum în momentul lansării.

Capsula Dragon nu se autodistruge prin ardere la reintrarea sa în atmosfera Pământului şi, din acest motiv, este cel mai potrivit vehicul spaţial pentru a readuce pe Terra nu deşeuri, care trebuie să fie arse, ci materiale care urmează să fie examinate de oamenii de ştiinţă. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
10,76 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,6 m/s
Thu
3 °C
Fri
-1 °C
Sat
1 °C
Sun
2 °C
Mon
1 °C

Curs oficial BNM 20 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3885 -0.0121
USD 17.5041 -0.0379
RON 4.0597 -0.0051
UAH 0.7233 -0.0027
RUB 0.2745 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău