O campanie de prevenire a cancerului de col uterin, lansată în R.Moldova și alte 26 de state euroepene

  • 29 Ianuarie 2018 18:29
O campanie de prevenire a cancerului de col uterin, lansată în R.Moldova și alte 26 de state euroepene

”Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin”,  a fost lansată astăzi în R. Moldova și în alte 26 de state europene. Campania este menită să informeze femeile privind prevenirea acestei maladii.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Cu această deviză reprezentanții în domeniul sănătății, alături de zeci de organizații internaționale și ale societății civile, au lansat o nouă campanie de prevenire a acestei maladii.

Peste 4.000 de femei cu cancer de col uterin in diferite stadii de află în prezent la evidența reprezentanților Institutului Oncologic, potrivit șefei instituției Larisa Catrinici.

În Republica Moldova se înregistrează anual circa 300 de cazuri noi de cancer de col uterin iar dintre aceste 50 sunt mortale. Situația este mai gravă în mediul rural, unde femeile nu conștientizează importanța controalelor preventive. Aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit prin programe de screening susține Philip Davies, reprezentant al Asociației Internaționale de Prevenire a cancerului de col uterin.

”Cancerul este o problemă serioasă în R. Moldova. Aproape fiecare caz poate fi prevenit prin intermediul programelor de screening. Aceste programe însă trebuie să fie de calitate înaltă și organizate. Aceasta este și scopul acestei săptămâni de campanie”, spune Philip Davies.

Biroul de Cooperare al Elveției va sprijini acțiuni privind prevenirea și tratarea cazurilor de cancer de col uterin până în 2020 cu peste 600 de mii de franci elvețieni. Șeful Biroul de Cooperare al Elveției Matthias Leight:

”Am decis să ne implicăm, în primul rând din cauza statisticilor legate de această boală în R. Moldova pe de o parte, iar pe de altă parte pentru că ne-am dat seama că în R. Moldova la testele de screening aveau acces doar o anumită categorie de femei, cele cu o situație mai bună, de exemplu femeile din mediul rural nu prea au acces la aceste teste ceea ce duce la folosirea ineficientă a resurselor naționale”.

Până pe 4 februarie urmează să fie organizate o serie de seminare, mese rotunde, ore de instruire a lucrătorilor medicali. Totodată vor fi organizate controale și teste medicale gratuite pentru femei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău