O campanie de informare și de școlarizare juridică a populației se desfășoară în nordul Rep. Moldova (AUDIO)

  • 15 Decembrie 2021 13:28
0%
00:00:00
00:00:00

În nordul Republicii Moldova, organizația neguvernamentală Clinica Juridică Universitară din Bălți derulează o campanie de informare și de școlarizare juridică a populației. Echipa acesteia oferă gratis consultații juridice cetățenilor de la sate și le explică care sunt cele mai accesibile instrumente de acces la justiție, mai ales în timpul pandemiei.

Avocatul Ion Dănoi spune că echipa Clinicii Juridice Universitare își propune să ajungă în localitățile în care oamenii au cea mai mare nevoie de ghidare juridică.

„Suntem un ONG a cărui misiune, pe lângă abilitarea studenților, este de a informa populația, publicul larg, persoanele defavorizate despre drepturile lor, protejarea drepturilor omului. Noi încercăm să aducem la cunoștința persoanelor, orientându-ne spre mediul rural, mai ales acolo unde știm că nu sunt surse suficiente de informare și venim cu lecții publice de informare”, spune Ion Dănoi

În satul Țaul din raionul Dondușeni, unde reporterii Radio Chișinău s-au aflat alături de echipa Clinicii Juridice Universitare, funcționari locali, profesori, dar și oameni simpli au participat la o lecție publică despre accesul la justiție. Ei au fost informați despre ultimele modificări din legislație, în special cu referire la reglementările din domeniul funciar și imobiliar. Ion Dănoi spune că oamenii nu întotdeauna percep corect problemele cu care se confruntă.

„Problemele juridice sunt diverse, de diversă natură de diversă complexitate. Cel mai des ne confruntăm cu situația când persoana se adresează doar cu întrebarea despre o problemă, nu ne prezintă acte confirmative. Când verificăm deja ulterior actele confirmative a problemei invocate de persoană constatăm că este, de fapt, altă problemă cu care se confruntă decât cea inițial invocată. (...) Noi încercăm să găsim răspunsul, dacă nu pe moment, căutăm, ne informăm noi la rândul nostru”, ne-a informat avocatul Ion Dănoi.  

Ce spun oamenii despre campanie

Cetățenii din Țaul, care au beneficiat de serviciile Clinicii Juridice Universitare, ne-au spus că asemenea evenimente sunt foarte utile.

„Această lecție a fost super pentru noi. Ne-au fost aduse la cunoștință multe întrebări care pot să ne ajute pentru viitorul copiilor”, ne spune o femeie.

„Lecția a fost destul de utilă, mai ales partea a doua. Am aflat multe astăzi”, mărturisește un bărbat.

„Este util pentru părinții mei pe care am să pot să-i sfătui despre schimbările acestea de care nu am știut”, ne-a spus Angela Poparcea, învățătoare din Țaul.

Susținere pentru persoanele defavorizate și enoriași

Activitățile de alfabetizare și ghidare juridică ar fi binevenite și pentru oamenii din categoriile defavorizate, spune Ludmila Iurcișin, directoarea adjunctă a Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul.

„Este bine că ceea ce se face acum, unde să vină oameni inclusiv și de vârstă înaintată și din familii defavorizate, care să asculte o dată în plus despre dreptul lor și nu doar să știe că au dreptul, dar să știe calea prin care pot să-și obțină acest drept sau să și-l apere este foarte bine. (...) Nu sunt sigură că lumea, mai ales cea de la sate, poate să zică despre faptul că dreptul lor este unul de care se bucură la moment.”

La ai săi nici 35 de ani, preotul Lucian Serdeșniuc din Țaul a reușit să facă deja câteva facultăți, inclusiv cea de Drept. Părintele a făcut și studii de master în Drepturile Omului, astfel că îi ajută pe enoriași atunci când ei se adresează cu diverse probleme.

„Bineînțeles că cetățenii au nevoie de cultură juridică, mai ales că acum se promovează educația civică în școală. Eu sunt și profesor de religie și de filozofie la Centrul de excelență din Țaul. (...) Avocatul lui Hristos, probabil, cred, preotul ar fi. Noi vorbim de partea spirituală mai mult, ceea ce ține de Biserică, de credință. Dar când este nevoie de un moment de viață, lumea apelează la preot și eu încerc să-i ghidez, adică să le dau oamenilor un sfat, câte o sugestie, într-o problemă dacă o au sub aspectul respectiv.”

Ce spun experții despre alfabetizarea și ghidarea juridică

Avocatul Nicolae Frumosu, consultant juridic al Asociației Presei Independente din Moldova: „Cu părere de rău, în țara noastră persoanele pot obține o educație juridică doar parcurând studii universitare sau postuniversitare de specialitate. Învățământul gimnazial sau liceal nu oferă acea bază minimă de cunoștințe juridice. Din aceste considerente, lumea trebuie să știe, și cu această ocazie îndemn, să se adreseze profesioniștilor pentru asistența și reprezentarea în chestiuni de ordin juridic, cu atât mai mult că statul acordă dreptul și chiar te obligă, în același timp, să fii reprezentat, apărat de către un profesionist. Persoana se poate adresa la oficiile teritoriale ale Consiliului național pentru asistența juridică garantată de stat. Oficiile se află și în mun. Chișinău, Bălți, Comrat, Cahul.” 

 „Autotratamentele” juridice sunt dăunătoare 

Avocatul Nicolae Frumosu, consultant juridic al Asociației Presei Independente din Moldova: „Ce ține de informarea și consultarea activă generală a populației pe subiecte juridice, părerea mea este că această informație trebuie să se axeze pe două segmente. Primul segment fiind explicarea pericolelor la care se expun persoanele în cazul neglijării problemelor de ordin juridic care se pot transforma din probleme juridice în probleme personale, materiale, de libertate ș.a. Și al doilea segment – informarea despre necesitatea apelării anume la un profesionist – avocat, avocat public, parajurist. Or, sfatul meu este că în cazul în care ne „îmbolnăvim” de o problemă juridică să nu ne „tratăm” singuri.

În următoarele câteva luni, echipa Clinicii Juridice Universitare din Bălți va ține o serie de lecții publice și va oferi gratis consultații sjuridice în mai multe localități din regiunea de nord a Republicii Moldova.

* Acest reportaj a fost realizat în cadrul Campaniei „Pentru o Justiție Sănătoasă”, implementată de Asociația Presei Independente din Moldova.

O campanie de informare și de școlarizare juridică a populației se desfășoară în nordul Rep. Moldova (AUDIO)

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău