O călătorie misionară a preotului român Zaharia Oprea din Bandu de Câmpie în America (noiembrie 1904 - ianuarie 1905)

  • 13 Noiembrie 2018 20:00
O călătorie misionară a preotului român Zaharia Oprea din Bandu de Câmpie în America (noiembrie   
1904 - ianuarie 1905)

Vreme de trei luni, din noiembrie 1904 până în ianuarie 1905, preotul Zaharia Oprea din Bandu de Câmpie (azi Band, județul Mureș) se află pe teritoriu american, într-o călătorie misionară, vizitând mai multe comunități ale credincioșilor ortodocși români. Misiunea îi fusese încredințată de către Mitropolia Sibiului, prin mitropolitul Ion Mețianu.

Mitropolitul îi cerea preotului Oprea: „să cercetezi pe acei poporeni ai noștri, să-i întărești în credința în Dumnezeu și în religiunea străbună, să-i sfătuiești la purtări bune și la ferirea de rele, să-i sfătuiești la conștiențioasă împlinire a lucrărilor la care se angajează, să-i sfătuiești a nu-și uita de patria mamă, de casa părintească, de rudenii și familie, pentru ca după ce-și vor aduna cele de lipsă pentru zile grele, să se reîntoarcă iarăși la ai lor”.

Reproducem, în cele ce urmează, fragmente din trei rapoarte pe care le trimite, din America, preotul Zaharia Oprea mitropolitului Ioan Mețianu și consistoriului arhidiecezan:

„Excelenție!

Prea-Venerat Consistoriu arhidiecezan!

Au espirat de când cutreier orașele Statelor Unite ale Americii de Nord cercetând pe credincioșii noștri emigranți conform misiunii mele aproape 5 săptămâni și abia am putut străbate și al 4-lea oraș cu numele Newcastle în statul Pensilvania; și precum din orașele mai înainte cercetate îmi erau îndrăzneala a-mi înainta raportul meu despre cele îndeplinite, aflate și experiate și în orașul Newcastle.

În Newcastle am sosit la 16/XII st.n. condus de la stațiunea de tramvaiu din partea unor creștini din Daneș am fost inquartirat la un creștin din Crișu cu numele Pavel Handa.

Primul serviciu în Newcastle prestat la 17/XII st.n a fost încreștinarea unui fiu al concubinilor Grancz Kapp din Argeș și Veronica Bogdan din Sarosul unguresc.

De notat că concubinajul despre ce încă până acum nu am amintit nici într-un raport al meu este durere dusă la culme după cum am esperiat până acum în fiecare oraș.

Serviciu divin ținut la 18/XII st.n. La serviciu divin pe lângă toate că în Newcastle se află cam 200 creștini de ai noștri, totuși nu au putut lua parte decât numai vreo 70 persoane cauza că au luat parte așa puțini la serviciul divin, pe lângă toate că de dorul înflăcărat de a auzi o sfântă liturghie cetită în limba română era și este stăpânit fiecare creștin, au fost că partea cea mai mare dintre creștini sunt aplicați la lucru de zi în fabrici și astfel ca să nu stagneze fabricile în lipsa de muncitori au fost trimiși numai cei care lucrează noaptea. La al II-lea serviciu ținut la 25 XII st.n. tot numai atâția au luat parte.

Cu sfânta taină a cuminecăturii s-au împărtășit 69 persoane.

Cazuri de moarte până acum nu au obvenit decât în orașul Youngstown, o copilă mică a unui creștin cu numele Nicolae Lăcrăjan din Sas Sebeș. (...)

Rămân al Excelenței Sale și al Prea Veneratului Consistoriu Arhiediecezan prea plecat și umilit fiu.

Newcastle, 26 decembrie 1904

Zacharia Oprea”

Aflate în Arhiva Arhiepiscopiei Sibiu, documentele de mai sus au fost reproduse în volumul Românii ortodocși din America. Documente. Vol. I (Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2010), de unde au fost preluate.

Citiți în întregime pe Historia.ro 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău