O boală neidentificată a ucis aproape 100 de persoane în sud-estul Africii. OMS a trimis o echipă de răspuns rapid pentru a face investigații

  • 15 Decembrie 2021 17:15
O boală neidentificată a ucis aproape 100 de persoane în sud-estul Africii. OMS a trimis o echipă de răspuns rapid pentru a face investigații

Organizația Mondială a Sănătății a trimis o echipă pentru a investiga un focar al unei boli misterioase care a ucis aproape 100 de persoane în Sudanul de Sud, țară din sud-estul Africii, relatează IFL Science, potrivit HotNews.ro.

Ministerul sănătății din această țară a raportat săptămâna trecută că o boală necunoscută a ucis zeci de persoane în comitatul Fangak care se află într-o regiune a Sudanului de Sud care a fost afectată recent de inundații puternice, scrie BBC, potrivut sursei citate.

Holera, o boală bacteriană care este asociată perioadelor cu inundații, a fost exclusă însă cercetătorii locali nu au reușit să identifice afecțiunea care a cauzat decesele.

OMS nu a remis încă un comunicat public privind situația însă un oficial al organizației a declarat că oameni de știință ai organizației au fost trimiși cu elicopterul în regiune pentru a face investigații, adăugând că echipa de cercetători este așteptată miercuri înapoi în capitala Juba.

„Am decis să trimitem o echipă de răspuns rapid pentru a merge și face o evaluare a riscurilor; [cercetătorii] vor colecta mostre de la persoanele bolnave - dar cifra provizorie pe care o avem este că au existat 89 de decese”, a declarat Sheila Baya de la OMS pentru BBC.

Inundații în Sudanul de Sud

Organizația Națiunilor Unite a descris inundațiile recente din Sudanul de Sud drept cele mai grave din ultimele decenii, ele afectând peste 780.000 de persoane.

Pe lângă îngrijorările legate de sărăcie și dislocarea unor populații, oficialii se tem și de apariția unor focare de boli a căror transmitere este favorizată de inundații precum malaria.

„Femei, copii și persoane vârstnice sosesc epuizate și înfometate”, a declarat în luna octombrie Arafat Jamal, reprezentantul din Sudanul de Sud al Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați.

„Unii nu au mâncat de zile întregi. Alții sunt izolați pe insule înconjurate de ape, se adăpostesc sub copaci și nu pot traversa înspre siguranță. Femeile sunt profund îngrijorate despre sănătatea copiilor lor, existând un risc crescut de infecții cu boli ce pot fi contractate din apă contaminată”, a relatat oficialul ONU.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău