O biografie a trupei Beatles, recompensată cu premiul Baillie Gifford pentru nonficțiune

  • 25 Noiembrie 2020 20:00
O biografie a trupei Beatles, recompensată cu premiul Baillie Gifford pentru nonficțiune

Craig Brown a fost recompensat marți cu premiul Baillie Gifford, prestigioasă distincție britanică pentru volume de nonficțiune, pentru cartea sa ''One Two Three Four: The Beatles in Time'', lucrare despre care juriul a spus că ''reinventează arta biografiei'', informează The Guardian, preluat de Agerpres.

Un amestec de istorie, jurnale, autobiografie, scrisori de la admiratori, interviuri, liste și topuri, cartea lui Brown spune povestea celebrei trupe, precum și a celor din imediata lor apropiere. Președinta juriului, Martha Kearney, a apreciat volumul ca fiind ''o celebrare veselă, neconvențională, pătrunzătoare a celor de la Beatles, o abordare extrem de originală pe un teritoriu familiar''.

''Este totodată o carte profundă despre succes și eșec, care a câștigat aprecierea unanimă a juraților noștri. Craig Brown a reinventat arta biografiei'', a spus Kearney. ''În întunecimea anului 2020, am descoperit o rază de lumină'', a precizat ea.

''Ideea apariției unei noi cărți despre The Beatles este destul de greu de imaginat întrucât s-a scris atât de mult despre ei -, dar este o carte atât de originală'', a adăugat Kearney. ''Este asemenea unui colaj - a cules extrem de multe detalii fascinante din atât de multe surse și le-a împletit la un loc pentru a ne oferi o perspectivă nouă despre The Beatles. Este o carte amuzantă, dar de asemenea foarte profundă''.

Brown, autor, jurnalist și autorul, din 1989, a unei rubrici comice zilnice intitulate ''Private Eye'', a fost recompensat cu 50.000 de lire sterline. Cartea sa a devansat celelalte titluri nominalizate, printre care Kate Summerscale cu volumul ''The Haunting of Alma Fielding''; Sudhir Hazareesingh cu biografia generalului Toussaint Louverture, ''Black Spartacus''; volumul semnat de Christina Lamb despre efectul războiului asupra femeilor, ''Our Bodies, Their Battlefield''.

Brown a declarat că scopul său a fost de a ''transmite amuzamentul și entuziasmul epocii Beatles și rapiditatea cu care cei patru membri ai trupei s-au schimbat, atât în bine, cât și în rău''.

''Chiar și acum mi se pare destul de ciudat că toți aveau mai puțin de 30 de ani atunci când Beatles s-a destrămat și că perioada dintre 'I Want to Hold Your Hand' și 'Why Don't We Do It in the Road?' a fost de doar patru ani'', a spus autorul într-un interviu acordat cu prilejul decernării premiului.

''Am insistat totodată să arăt efectul pe care l-au avut asupra tuturor, de la majestatea sa, regina Angliei, la Charles Manson. Am considerat că acest lucru ar fi cel mai bine redat printr-o multiplicitate de capitole scurte, juxtapuse asemenea unor prisme, pentru a forma un caleidoscop'', a mai precizat Brown.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău