O bancă din Letonia, implicata în „furtul miliardului” din Republica Moldova, în prag de FALIMENT

  • 25 Februarie 2018 12:47
O bancă din Letonia, implicata în „furtul miliardului” din Republica Moldova, în prag de FALIMENT

Una dintre cele mai mari bănci din Letonia, ABLV a ajuns în faliment. Pe 23 februarie, Banca Centrală Europeană (BCE) a stabilit că ABLV Bank a eșuat sau ar putea eșua în conformitate cu Regulamentul privind mecanismul unic de rezoluție. 

Instituția se confruntă cu probleme financiare majore după ce pe 13 februarie 2018, Departamentul de Combatere a Criminalității Financiare din cadrul Trezoreriei SUA (FinCEN), a emis o notificare în care susține că banca ABLV din Letonia ce a orchestrat scheme de spălare a banilor, inclusiv din Republica Moldova, împiedică aplicarea legii și a desfășurat o activitate legată de Coreea de Nord, potrivit portalului de știri economice Mold-Steet.

BCE susține că datorită deteriorării semnificative a lichidității sale, ABLV este "probabil incapabilă să-și plătească datoriile sau alte datorii în momentul în care devin scadente".

"Banca nu a avut suficiente fonduri disponibile imediat pentru a rezista unor ieșiri stresate de depozite înainte de începerea procedurii de plată a fondurilor de garantare a depozitelor din Letonia", se arată într-un comunicat a Băncii Centrale Europene.

Totodată Comisia Financiară și a Piețelor de Capital din Letonia (FKTK) a anunțat că în scopul protejării drepturilor legale ale deponenților ABLV Bank AS și evitării pierderilor potențiale, a interzis tranzacțiile de creditare. Această restricție se aplică și plăților între conturile clientului la ABLV Bank AS.

Schema de garantare a depozitelor din UE și în Letonia prevede o despăgubire garantată de până la 100.000 euro pentru fiecare client ABLV Bank AS.

Aminitim că ABLV a fost implicată direct în schema prin care din sistemul bancar moldovenesc a dispărut miliardul, pentru care în 2016 a fost sancționată cu o amendă de peste trei milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău