O bancă din Letonia a fost amendată pentru implicarea în furtul miliardului

  • 14 Decembrie 2015 09:13
O bancă din Letonia a fost amendată pentru implicarea în furtul miliardului

Regulatorul financiar din Letonia, Comisia pentru Piețe Financiare și Capitaluri (FKTK), a aplicat vineri o amendă de 2 milioane de euro unei filiale locale a băncii ucrainene PrivatBank, pentru rolul său în frauda de un miliard de dolari din Republica Moldova, informează Agerpres.FKTK a anunțat într-un comunicat că va cere de asemenea înlocuirea conducerii acestei bănci,…

Regulatorul financiar din Letonia, Comisia pentru Piețe Financiare și Capitaluri (FKTK), a aplicat vineri o amendă de 2 milioane de euro unei filiale locale a băncii ucrainene PrivatBank, pentru rolul său în frauda de un miliard de dolari din Republica Moldova, informează Agerpres.

FKTK a anunțat într-un comunicat că va cere de asemenea înlocuirea conducerii acestei bănci, pentru 'nereguli în raport cu legea privind spălarea banilor și finanțarea terorismului', precum și pentru alte infracțiuni.

'FKTK are toate motivele să creadă că banca nu a luat măsurile de precauție necesare. Astfel, banca a fost implicată în tranzacții care au expus-o unor riscuri pentru reputația sa, riscuri de spălare a banilor și finanțare a terorismului', se spune în comunicat.

Decizia FKTK survine ca urmare a raportului unei anchete financiare cu privire la rolul băncilor din Letonia în transferul de bani de la bănci din Republica Moldova spre destinații offshore, în 2014. Numeroase bănci letone, specializate în servicii pentru clienți ce locuiesc în Rusia, Ucraina și țări din Asia Centrală, au mai fost suspectate în trecut de spălare de bani.

În aprilie, Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit trei bănci care au împrumutat în total un miliard de dolari unor beneficiari neidentificați. Scandalul a suscitat manifestații pe străzile din Chișinău și a constituit o grea lovitură pentru economia Republicii Moldova, cea mai săracă țară din Europa, provocând devalorizarea monedei locale, leul moldovenesc, și majorând inflația.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău