O avocată anticorupție a ieșit învingătoare în primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovacia

  • 17 Martie 2019 09:00
O avocată anticorupție a ieșit învingătoare în primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovacia

Avocata Zuzana Caputova a ieșit câștigătoare în primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovacia, desfășurat sâmbătă, obținând 39,14% din sufragiile exprimate, potrivit rezultatelor parțiale anunțate duminică de Biroul de statistică după numărare a 50% din voturi, informează AFP și Reuters.

Pe locul al doilea s-a situat, la o distanță apreciabilă, Maros Sefcovic, vice-președinte al Comisiei Europene, susținut de partidul de guvernământ populist de stânga Smer-SD. Scorul obținut de Sefcovic a fost de 18,77%.

În pofida faptului că nu deține experiență în funcția publică, liberala Caputova, candidata partidului Slovacia Progresistă, cunoscută pentru criticile aduse guvernului de la Bratislava și pentru susținerea problematicii de mediu, a reușit să se claseze prima în scrutinul prezidențial, în contextul în care votanții resping partidul de guvernământ, la un an după amplele proteste declanșate de asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak, în februarie 2018.

Ziaristul cunoscut pentru articolele sale despre legăturile dintre guvernul slovac și mafia italiană a fost împușcat mortal împreună cu logodnica sa Martina Kusnirova în apartamentul lor din apropiere de Bratislava.

Al doilea tur al scrutinului prezidențial din Slovacia va fi organizat pe 30 martie.

Dacă va câștiga, Caputova va deveni prima femeie președinte al Slovaciei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău